Vanwege 75 jaar bevrijding is de taptoe verplaatst naar het najaar
Vanwege 75 jaar bevrijding is de taptoe verplaatst naar het najaar (Foto: Lisa Habets)

Propvol programma bij 75 jaar bevrijding in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - Een defilé, een taptoe, verschillende concerten, speciale borrels in het teken van de bevrijding, een fotomanifestatie, een speciaal muziekstuk en zo kan je nog wel even doorgaan. De Stichting Bevrijding Brabantse Wal heeft afgelopen week haar nieuwe website gepresenteerd met daarop vrijwel alle activiteiten rondom 75 jaar bevrijding. Eén ding is zeker: er is voor iedereen wat te doen.


"De bevrijding van de Brabantse Wal wordt in de drie gemeenten heel anders beleeft", stelt Frans de Vos namens Stichting Bevrijding Brabantse Wal. In de gemeente Woensdrecht staat de Slag om Woensdrecht meer centraal. In Bergen op Zoom is er veel aandacht voor de bevrijding door de Canadezen en in Steenbergen leven ook weer verschillende thema's. "Ieder heeft zijn eigen programma, maar we trekken wel gezamenlijk op in het herdenken van 75 jaar bevrijding." Hoewel er in Bergen op Zoom al de nodige activiteiten georganiseerd worden, ligt het hoogtepunt van de viering in het weekend van 26 en 27 oktober.

Activiteiten

In aanloop naar dit feestweekend zijn er echter al een aantal activiteiten die lopen of die nog gaan plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan de fotomanifestatie die nu al te zien is door heel Bergen op Zoom en het Dilemma Doolhof dat op donderdag 13 juni opent tussen de twee begraafplaatsen aan de Ruytershoveweg. Ook de 75e editie van de Maria Ommegang staat in teken van de bevrijding én de TGIF-borrels staan de komende tijd stil bij de bevrijding. TGIF stond voorheen voor Thank God It's Friday, maar dat verandert voor even in Thank God I'm Free. "De borrels beginnen op vrijdag om 16.40 uur, dat is het tijdstip waarop de eerste tank Bergen op Zoom binnen reed." Daarnaast wordt in augustus een mobiele applicatie geïntroduceerd met verschillende wandelroutes door Bergen op Zoom. De routes leiden je langs belangrijke plaatsen van de oorlog.

Feestweekend

Op 31 augustus 2019 vindt in Terneuzen de nationale aftrap plaats voor het vieren van 75 jaar bevrijding. Centraal thema hierbij is de Slag om de Schelde en de bevrijding van Zuid-Nederland. Het programma bestaat onder meer uit een vlootparade op de Westerschelde met marineschepen en historische vliegtuigen. Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is bij de viering aanwezig en ook zijn vertegenwoordigers van de geallieerde landen uitgenodigd. Daarna maakt Bergen op Zoom zich op voor het feestweekend van 25, 26 en 27 oktober. Zo gaat op 19 oktober in het Markiezenhof een expositie open rondom de Slag om de Schelde.

Jongerendefilé

Op vrijdag 25 oktober wordt er een jongerendefilé gelopen door de binnenstad door alle kinderen van de basisscholen en het voortgezet onderwijs. "We vertrekken vanaf het bevrijdingsmonument en komen uiteindelijk in één grote optocht aan op de Grote Markt." Daarbij wordt ook de samenwerking gezocht met veteranen en Canadezen. Aansluitend wordt er op de Grote Markt een lied gezonden over 'vrijheid'. "Het voortgezet onderwijs gaat daarna door naar de Waterschans, waar allerlei workshops en belevingsmomenten gecreëerd worden." Denk bijvoorbeeld aan gesprekken met veteranen, een dilemmaprogramma van 'veteraan voor de klas', informatie over Faces to Graves, decorbouw met de Shermantank als voorbeeld, er is een stand van War Child, een workshop over eten in de Tweede Wereldoorlog en er zijn oorlogshamburgers. Op vrijdagavond geeft het orkest van de Koninklijke Luchtmacht nog een concert in Stadsschouwburg De Maagd.

Bevrijdingstoertocht

Op 26 oktober vinden de grootste activiteiten plaats in Bergen op Zoom. Zo wordt gestart met een bevrijdingstoertocht vanaf het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp. De tocht gaat via Zuid-Beveland naar Bergen op Zoom. Onderweg sluiten een Woensdrechtse en een Steenbergse colonne aan. Aan de toertocht nemen meer dan 80 legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog deel. Om 15.00 uur, voor aanvang van het defilé, vindt voor het Stadhuis aan de Grote Markt de zogenaamde Freedom of the City Parade plaats en om 15.30 uur start het defilé vanaf de Gedempte Haven in Bergen op Zoom. Voertuigen gaan uiteindelijk naar het Groot Arsenaal, waar voor publiek gelegenheid is om ze nog nader te bekijken. Naast onderdelen van de Nederlandse en Canadese krijgsmachten nemen aan het defilé veteranen, (militaire) muziekgezelschappen en andere groepen deel. Zo loopt ook Wachtpost 13 XXXL mee in het defilé. Deze harmonie is samengesteld met muzikanten vanuit de gehele regio. De zaterdag wordt afgesloten met de taptoe. Een muzikaal spektakel dat regionale en landelijke topkorpsen naar de historische binnenstad haalt.

Herdenking

Zondag 27 oktober staan er nog verschillende concerten op de planning en daarnaast vindt op deze zondag ook de herdenking plaats op de Canadese begraafplaats. Vanwege het 75 jarig jubileum worden er een groot aantal hoogwaardigheidsbekleders verwacht bij de herdenking. Vanwege het drukke programma worden de herdenkingen op de Britse begraafplaats en die bij het Arnoldus Asselbergs Plantsoen en achter de Gertrudiskerk in de Thaliatuin verplaatst naar zaterdag 26 oktober.

Alle informatie

Buiten dit alles staat er nog veel meer op de planning. Kijk voor alle informatie inclusief tijdstippen, data en plaatsen op www.bevrijdingbrabantsewal.nl 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief