Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Dilemma Doolhof zet bezoekers voor onmogelijke keuzes

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Tussen de Britse en Canadese erevelden aan de Ruytershoveweg in Bergen op Zoom is donderdagmiddag het Dilemma Doolhof officieel geopend. Dat gebeurde onder het toeziend oog van de Canadese ambassadrice Sabine Nölke met het doorknippen van maar liefst vier linten. Daarna werden de bezoekers per tweetal het doolhof ingelaten. Daar werden zij geconfronteerd met ingrijpende keuzes uit conflictsituaties die zich afspelen in het verleden én het heden.

"Hoeveel kruispunten bent u vandaag overgestoken", vroeg Ton Rombouts van de stichting Crossroads Brabant '40-'45 donderdagmiddag aan de aanwezige gasten. "Ik denk dat we allemaal minstens tien kruispunten zijn overgestoken zonder er überhaupt al te veel bij na te denken, maar soms kom je voor een kruispunt in je leven te staan waarbij je wel even na moet denken. Zo was het in de Tweede Wereldoorlog ook", stelt Rombouts. "Alleen die keuzes waren nog veel indringender en vaak wist men niet eens wat goed of fout was." Met die gedachte is het Dilemma Doolhof ontstaan.

Verhalen

Wie binnenstapt in het doolhof wordt geconfronteerd met verschillende verhalen. De verhaallijn is geïnspireerd op keuzes uit persoonlijke Brabantse oorlogsverhalen van Brabant Remembers. "Wij hebben zeshonderd verhalen verzameld van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt", vertelt Rombouts. "Daaruit hebben we 75 verhalen gedestilleerd die we gebruiken voor het project Brabant Remembers, want het blijft van belang om deze verhalen te vertellen. Hoe pijnlijk ze soms ook zijn. Het zijn verhalen van gewone mensen in ongewone situaties."

Morele kwesties

En dat iedereen in zo'n situatie terecht kan komen, moet blijken uit het Dilemma Doolhof. "Voor u en tienduizenden andere bezoekers die we het komende jaar verwachten is dit een lesje moreel handelen, waarbij je merkt dat je altijd een keuze hebt. Ook in hedendaagse situaties als er bijvoorbeeld asielzoekers aan de deur kloppen omdat ze op de vlucht zijn voor oorlog." Volgens burgemeester Frank Petter wordt met het Dilemma Doolhof recht gedaan aan de offers van de vele soldaten die gesneuveld zijn in de oorlog. "Als gemeente maken wij samen met Steenbergen en Woensdrecht werk van het herdenken van de Slag om de Schelde, want vrijheid mag nooit vanzelfsprekend zijn. We moeten dit blijven herdenken."

Het doolhof blijft tenminste één jaar op deze locatie staan en is vanaf vandaag vrij toegankelijk van 8.30 uur tot zonsondergang, en in de zomer tot 21.00 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief