De chemie tussen trainer Hans Duchenne en Ruby de Bont worden weerspiegeld in de prestaties die ze leveren FOTO ELS ROMMERS
De chemie tussen trainer Hans Duchenne en Ruby de Bont worden weerspiegeld in de prestaties die ze leveren FOTO ELS ROMMERS (Foto: Els Rommers)

Wie helpt Ruby wereldkampioen te worden?

MOERSTRATEN/HALSTEREN – Vorig jaar werd de 11-jarige Ruby de Bont wereldkampioene kickboksen en Muay Thai, een bijzondere prestatie waar ze keihard voor gewerkt heeft. Dit jaar doet deze getalenteerde sportieveling opnieuw een gooi naar de wereldtitel. Althans, als ze genoeg sponsors vindt, want aan haar deelname hangt nou eenmaal een prijskaartje. Dus doet Ruby een oproep in de Bode: “Help mij alstublieft mijn droom waar te maken!”


DOOR ELS ROMMERS

Hoewel Muay Thai en kickboksen vechtsporten worden genoemd, zijn ze juist gestoeld op broederschap, sportiviteit, verbinding en respect. Dankzij de inspanningen van de Muaythai Organisatie Nederland (MON) en het grotere IFMA (waarvan MON een onderdeel is) is Muay Thai in 2016 door het Olympisch Comité erkend. De verwachting is dat Nederland in 2022 een afgevaardigde van de jeugd en junioren naar de Olympische Spelen in Senegal zal kunnen sturen. En de grote vraag is: wordt dat ‘onze’ Ruby?

Gedisciplineerd

Een essentiële stap in haar weg naar de Olympische spelen is haar deelname dit jaar aan het WK in Turkije eind september. Vorig jaar won ze in Italië overtuigend. Daar had ze, samen met trainer Hans Duchenne, dan ook hard voor getraind. “Hoe dichterbij het WK komt, hoe meer ik train”, vertelt Ruby. “Straks wordt dat wel vijf keer per week.” Gedisciplineerd als deze ambitieuze tiener is, draait ze daar haar hand niet voor om. Diezelfde discipline zorgt er ook nog eens voor dat ze volgend schooljaar het VWO gaat doen. “Op het Rijks in Bergen op Zoom word ik een LOOT-leerling. Dat betekent dat ze rekening houden met mijn sportschema. Dan mag ik bijvoorbeeld eerder weg of later starten.”

Eén en één is drie

Dat Ruby al een wereldtitel op zak heeft, maakt haar niet overmoedig. “Eigenlijk denk ik daar nooit aan”, bekent ze glimlachend. “In de ring ben ik alleen maar gefocust op het gevecht.” Trainer Hans springt daar op in: “Dat is nou de kracht van Ruby. Zij leest haar tegenstander en anticipeert daarop. Bovendien is ze heel beheerst. Waar anderen de controle over zichzelf verliezen, blijft zij kalm.” Trainer en pupil zijn duidelijk helemaal op elkaar ingespeeld. “Tussen die twee is er absoluut chemie”, bevestigt moeder Tanja. “Hans is van onschatbare waarde voor Ruby en dankzij de klik tussen hen, gaan ook de prestaties van Ruby naar een hoger niveau.”

Podiumplaats

Dat blijkt want Ruby is nog maar tweeënhalf jaar geleden met kickboksen begonnen bij het Halsterse RV Sports van Rico Verhoeven en Jacky Duchenne. Al snel specialiseerde ze zich in Muay Thai en sindsdien heeft ze al heel wat titels binnen gehengeld. Ook dit weekend probeert ze in Rome weer een titel te veroveren. “De tegenstand wordt groter en dat juichen we toe”, zegt trainer Hans. “Dames in deze sport verdienen wat mij betreft letterlijk en figuurlijk een podium. En als Ruby dan wint, mag ze zich tenminste echt met recht een kampioene noemen.”

Steuntje in de rug

Of ze zich eind september wederom wereldkampioene mag noemen, wordt dus nog spannend. Als ze daarnaartoe kan tenminste, want haar deelname kost de nodige euro’s. “Ik heb een trainingspak nodig en een wedstrijdtenue. Bovendien moeten Hans en ik alle reis- en verblijfkosten zelf betalen.” Kortom: Ruby heeft uw hulp nodig. “De namen van iedereen die mij helpt, komen op mijn shirtje te staan en je naam wordt gedeeld op social media.” Dus wil je dat Ruby onze regio trots maakt? Geef haar dan een financieel steuntje in de rug en Ruby doet de rest! Doneren kan via deze link.

 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief