Afbeelding

Beleef Mattemburgh in een ander licht

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Landgoed Mattemburgh wordt op vrijdag 21 juni voor even in een ander 'nachtlicht' gezet tijdens de eerste editie van Mid Summer Nights. Op de langste dag van het jaar krijgen bezoekers de kans om het landgoed op een hele nieuwe manier te ontdekken en te beleven met tal van culturele uitspattingen op en rond het landgoed. "Het wordt echt een magisch geheel", vertelt Merijn Oerlemans.

De Bergse Merijn Oerlemans was nog maar dertien jaar toen hij al als paashaas rondliep op landgoed Mattemburgh. In de jaren die volgde kreeg hij van uitbater Frank van Akkeren steeds meer de ruimte om creatieve evenementen op te zetten. Zo organiseerde hij op vijftienjarige leeftijd Kunsten in de Monumenten op het landgoed en de afgelopen jaren is hij druk bezig geweest met een grootschalig Halloween-event dat op z'n hoogtepunt zo'n drieduizend bezoekers trok. "Maar met de verbouwing van Mattemburgh heeft het landgoed een nieuw soort allure gekregen en daar past dat concept niet meer bij", legt Oerlemans uit. Daarom is hij, samen met Frank en het Brabants Landschap, rond de tafel gaan zitten voor een nieuw concept: Mid Summer Nights.

Magische toer

Vrijdag 21 juni is de langste dag van het jaar en blijft het dus het langst licht. "Een mooie dag om een evenement te organiseren", stelt Oerlemans. Mid Summer Nights bestaat uit een tocht over het landgoed samen met een gids van Brabants Landschap. "De gids vertelt allerlei leuke en historische feiten over het landgoed." Tijdens de tocht worden de bezoekers op acht verschillende locaties verrast door culturele act's uit de omgeving van de Brabantse Wal, maar ook uit bijvoorbeeld Amsterdam. De acts lopen uiteen van dans tot zang en van theater tot poëzie. Denk bijvoorbeeld aan de Bergse dichter Sonn Franken die verschillende levensverhalen vertelt bij een kampvuur, maar ook aan Anouk Roedelof die verschillende dansen uitvoert. "We starten bij de nieuwe Orangerie. Van daaruit lopen we via het theehuis naar de villa. Zo kunnen de bezoekers met eigen ogen zien dat het landgoed echt een pareltje is."

Graaf Floris

Tijdens de eerste editie van Mid Sumer Nights wordt ook de nieuwe mascotte gepresenteerd van het landgoed: Graaf Floris. "Het verhaal van de graaf is dat hij eigenlijk nooit de villa uit mocht van z'n ouders, omdat anders z'n pak vies zou worden. Op een dag besloot hij toch de stoute schoenen aan te trekken. Hij ging ronddwalen op het landgoed en werd vriendjes met alle dieren en bezoekers van het landgoed", legt Oerlemans uit. "Dat idee willen we ook de kinderen meegeven, dat het goed en leuk is om lekker rond te dwalen. We willen ze stimuleren om eropuit te gaan en te ontdekken." Hoewel de mascotte vooral voor kinderen leuk is, zijn de overige acts voor zowel jong als oud interessant, belooft Oerlemans. "Er zitten altijd wel inside jokes tussen die ouders wel snappen en kinderen niet."

Oerol

Voor Merijn Oerlemans komt met het organiseren van dit evenement één van zijn dromen een stukje dichterbij. "Op Texel wordt jaarlijks het Oerol-festival georganiseerd waarbij cultuur en natuur elkaar omarmen en het is altijd een droom van ons geweest om zo'n festival ook hier op landgoed Mattemburgh op te zetten. Dit is alvast een voorproefje."

Kaarten

Kaarten voor dit evenement zijn te koop via de website van het Brabants Landschap. Mid Summer Nights begint om 19.00 uur en ieder kwartier vertrekt een nieuwe groep van +- 20 mensen. "We hopen op zo'n driehonderd bezoekers, maar het blijft lastig om dat in te schatten voor een eerste keer." De tocht duurt ongeveer een uur, daarna kan je bij het bordes van de villa nog genieten van verschillende optredens en foodtrucks. "Daar proosten we op het leven, de zomer én de natuur."

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief