De boa's behandelen op deze dag allerlei meldingen uit de wijken
De boa's behandelen op deze dag allerlei meldingen uit de wijken Foto: Gemeente Bergen op Zoom

BOA's aan de slag met meldingen van inwoners

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Zo'n vijf à zes buitengewoon opsporingsambtenaren kunnen woensdag 26 juni 'ingehuurd' worden door inwoners van de noordelijke wijken van de gemeente Bergen op Zoom. Tijdens een speciale pilot genaamd 'Rent-a-BOA' krijgen inwoners de kans om BOA's meteen aan het werk te zetten met meldingen die voor hen belangrijk zijn.

"Inwoners van de gemeente Bergen op Zoom hebben dagelijks te maken hebben met diverse soorten van eenvoudige overlast, maar er komen zoveel meldingen binnen dat onze BOA's een selectie moeten maken op basis van prioriteiten", vertelt wethouder Annette Stinenbosch. "We hebben slechts 5,5 fte aan BOA's daardoor komt het voor dat sommige meldingen niet of later opgepakt worden."

Inhuren

De pilot Rent-a-BOA moet dan ook bijdragen aan de wens van de inwoner om gehoord te worden en om een betere verbinding te creëren tussen gemeente en inwoners. Meldingen die inwoners doorgeven worden op de pilotdagen opgepakt. De BOA's werken op deze dagen samen met de politie. De inwoner 'huurt' een BOA en de BOA's gaan tijdens deze pilot samen met de politie op pad. Zo versterken de BOA's en politie hun samenwerking en halen zij het maximale uit de pilot. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zwerfafval, jeugdoverlast, illegale plaatsing van objecten in de openbare ruimte of aanhangers/caravans die te lang of verkeerd geplaatst staan.

Drie dagen

"We doen dit drie keer", vertelt de wethouder. "De eerste pilotdag is op woensdag 26 juni. Inwoners kunnen dan ook deze week hun meldingen insturen en dan gaan we daarmee aan de slag." Hierbij worden de noordelijke wijken/dorpen bezocht, namelijk Lepelstraat, Halsteren, Tuinwijk, Noordgeest en Meilust. Op 24 oktober komen de zuidelijke wijken van de gemeente Bergen op Zoom aan de beurt, namelijk Fort-Zeekant, Centrum, Wijk Oost, Bergse Plaat, Havenkwartier, Gageldonk, Nieuw Borgvliet en Heimolen. Op 7 november is de derde en laatste pilotdag, hierbij wordt wederom Bergen op Zoom Noord aangedaan. "Zo kunnen we meteen zien of er verbeteringen zijn opgetreden en terugkijken hoe het bevallen is."

Zelf een melding doorgeven? Dat kan via de Buiten Beter App of hier



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief