De wandelaars vertrokken vanaf Fort de Roovere FOTO TEAMMAPITO
De wandelaars vertrokken vanaf Fort de Roovere FOTO TEAMMAPITO Foto: MAPITO

Expeditie Zuiderwaterlinie van start gegaan op Fort de Roovere

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Fort de Roovere vormde afgelopen week het decor voor de feestelijke start van Expeditie Zuiderwaterlinie. In 11 dagen trekken wandelaars van west naar oost over de Zuiderwaterlinie, de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland. De eerste (korte) etappe liep van Halsteren naar Steenbergen, goed voor 12,5 kilometer wandelplezier.

De mooiste en gezelligste vestingsteden van Nederland vind je langs de Zuiderwaterlinie. Hier komt 450 jaar geschiedenis samen, want aan de hand van historische verdedigingslinie kan vrijwel het hele verhaal van het oorlogsverleden van Brabant verteld worden. Dankzij reenactment van Borgherij Bergen opden Zoom en Cavalerie1588 leek de Tachtigjarige Oorlog dan ook opeens erg dichtbij.

Na een knal van het kanon konden de wandelaars op pad. Onderweg vertelden gidsen Peter Sinke en Mike Mulder alles over het landschap waar de wandelaars doorliepen. De grootvader van Peter Sinke was een van de ontdekkers van Fort de Roovere. "Als je eenmaal weet hoe je moet kijken, dan vind je in de Brabantse natuur overal sporen van het militair verleden", vertelde een van de wandelaars. "Erg de moeite om dit eens te bekijken!"

Het opzettelijk onder water zetten van het gebied ter verdediging (inundatie) was enerzijds een staaltje ingenieurskunst die de vijand buiten de deuren hield, maar vroeg anderzijds om opofferingen. Zo konden boeren hun land niet bewerken, met armoede, ziekten en doden tot gevolg. Dit contrast was de inspiratie voor ruimtelijk ontwerper Bouke Bruins. Om te verbeelden dat het succes van het verdedigingswerk ook een keerzijde had, koos Bruins voor een experiment met taal, vorm en kleur in het landschap van de Zuiderwaterlinie. Afhankelijk vanuit welke richting je kijkt, lees je een ander woord en zie je een ander beeld. Ook in de komende tien etappes zal er kunst van Bruins te zien zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief