Afbeelding
Foto: birgitH - Pixelio

(Ex-)laaggeletterden ingezet voor begrijpelijke brieven

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom wil verschillende maatregelen treffen om de leesbaarheid van de eigen brieven te verbeteren. Dat gebeurt na vragen van de GBWP-fractie.

Brieven van de gemeente Bergen op Zoom, over onderwerpen zoals zorg en uitkering, moeten in begrijpelijke taal worden geschreven. Dat stelden Conny Korstanje en Betsy de Kock in vragen aan het college van burgemeester en wethouders. "Bergen op Zoom kent namelijk 13.000 inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven." GBWP vroeg daarom of de brieven voortaan getoetst kunnen worden bij een gerenommeerde instantie op leesbaarheid. Maar, dat is niet mogelijk laat wethouder Barry Jacobs weten. "Gerenommeerde instanties zoals de Stichting Lezen en Schrijven hebben geen taaltoetsen beschikbaar waarmee de begrijpelijkheid en leesbaarheid van teksten mee gemeten kunnen worden."

Wel wil de wethouder andere maatregelen treffen. "ln de brieven, beschikkingen en andere teksten die vanuit de gemeente gestuurd worden, nemen we een alinea op waarin aangegeven is dat ontvangers van de tekst contact kunnen zoeken met de betrokken direct leidinggevende als de boodschap van de tekst onvoldoende duidelijk is." Ook wordt overwogen om een panel van (ex-)laaggeletterden in te zetten om trainingsmateriaal van de gemeente te toetsen en de ambtenaren van directe feedback te voorzien.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief