FOTO DICK VERMAAS
FOTO DICK VERMAAS Dick Vermaas Fotografie

Sprookjesachtige sfeer bij Karavaan van Stichting BAM

Door: Remko Vermunt Algemeen

HALSTEREN - In het bos bij Samarbete in Halsteren streek vrijdagavond de voorstelling Karavaan van Stichting Bam neer. De kleine opzet, de lichtjes in de bomen en de sfeervolle aankleding zorgde voor een ontspannen en ongedwongen sfeer onder de bezoekers. De bosrijke omgeving was onderdeel van het decor, dat verder bestond uit een platte kar als podium voor het driekoppige combo en verschillende reisbenodigdheden. Het publiek mocht plaatsnemen op bankjes in een open plaats in het bos, waar zij rondom de spelers zaten.

Karavaan is de eerste voorstelling van Stichting BAM en vertelt het verhaal van de zeven hoofdrolspelers. Aan de hand van bestaande Nederlandstalige liedjes nemen zij je mee op hun persoonlijke reis. De muziek is volledig gearrangeerd door muzikaal leider Erwin Leijs en past hierdoor perfect bij elkaar. Er is gekozen voor cabaretnummers van bijvoorbeeld Veldhuis en Kemper, maar ook voor popmuziek van BlØf en echte kleinkunstliedjes van Karin Bloemen en Robert Long. Er wordt weinig gesproken tussen de muziek door, maar de tekst van de nummers vertelt het publiek wat ze moeten weten. Het is duidelijk dat de regisseur Roy Franssen veel werk gemaakt heeft van de tekstbeleving van hun spelers, zij slagen er namelijk feilloos in hun gevoel door te geven aan de bezoeker. De dansen en bewegingen van choreografe Brigit Fasen ondersteunen het verhaal en zorgen voor een sterk beeld op het toneel. En op de juiste momenten is er ruimte voor iets luchtigs, zodat er ook gelachen kan worden.

Op de zangkunsten van de spelers is niets aan te merken en met ogenschijnlijk gemak worden de solisten ondersteund door meerstemmige koortjes. De begeleiding door het driekoppige combo past goed binnen het plaatje dat Stichting BAM wil schetsen. Met Erwin Leijs op piano, Arnold Zoutman op percussie en Arno Kuijpers op basgitaar, blijft de focus op de tekst van de liedjes. Maar op de momenten dat de muziek instrumentaal is, pakken de muzikanten meer ruimte en weten zij het publiek mee te nemen op reis. De voorstelling Karavaan mag met recht kleinkunst genoemd en dan maakt het niet zoveel uit dat er geen duidelijk verhaal verteld wordt met een begin en een einde. Na het slotapplaus laaide direct het kampvuur op en vierden de spelers en de organisatie het begin van de zomer samen met de bezoekers. Stichting BAM heeft met haar eerste voorstelling Karavaan het publiek verrast met een nieuw geluid en nieuwsgierig gemaakt naar een vervolg.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief