Het tochtportaal van de Gertrudiskerk is één van de vier genomineerden.
Het tochtportaal van de Gertrudiskerk is één van de vier genomineerden. Foto: Hanneke Marcelis

Vier genomineerden voor Bergse Erfgoedprijs 2019

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft vier projecten genomineerd voor de vierde lokale erfgoedprijs. Inwoners konden zelf hun project indienen bij de gemeente en in totaal hebben zeven instanties daar gehoor aan gegeven. Uiteindelijk zijn vier projecten door de adviescommissie uitgekozen, namelijk: de keldertocht, de maquette van het Markiezenhof, de restauratie van de St Gertrudiskapel en het tochtportaal van de Gertrudiskerk.

De Erfgoedprijs is in 2015 door de gemeente Bergen op Zoom in het leven geroepen. Eén jaar eerder won de gemeente de BNG Erfgoedprijs met daarbij 25.000 euro aan prijzengeld. Maar, dit geld moest wel besteed worden aan projecten die met erfgoed te maken hebben, zoals een lokale erfgoedprijs. Hiermee wil de gemeente haar erfgoed breder onder de aandacht te brengen. Daarnaast probeert ze hiermee eigenaren en initiatiefnemers te stimuleren om op een eigentijdse en innovatieve manier met erfgoed om te gaan. 

Keldertocht

De keldertocht van Stichting Bezichting Monumenten (SBM) is een stadswandeling door de kelders van het centrum van Bergen op Zoom. Volgens de adviescommissie gaat het om een zeer bijzondere stadswandeling. "Bergen op Zoom heeft ook onder de grond van alles te bieden, dat blijkt wel. De adviescommissie vindt deze stadswandeling dan ook een aanvulling voor historisch Bergen op Zoom. De jury is benieuwd hoe deze keldertocht vervolg gaat krijgen."

Markiezenhof

Lions Club Bergen op Zoom heeft het project Maquette Markiezenhof ingediend voor de Erfgoedprijs. "Het gaat hier om een maquette van het Markiezenhof voor blinden en slechtzienden. De adviescommissie heeft dit project genomineerd omdat het op een bijzondere doelgroep is gericht, namelijk blinden en slechtzienden. De jury is benieuwd wat de volgende stap is na plaatsing en onthulling."

Gertrudiskapel

De stichting tot herstel en behoud van de Sint Gertrudiskapel en Stadsfontein heeft een plan ingediend rondom het restaureren van de kapel en het opnieuw onder de aandacht brengen hiervan. "De adviescommissie vindt de restauratie van deze kapel bewonderenswaardig en er is hard gewerkt
om dit voor elkaar te krijgen. De jury is ontzettend benieuwd naar de volgende stap: het trekken van bezoekers met verdere initiatieven."

Tochtportaal

En de laatste genomineerde is het tochtportaal bij de Gertrudiskerk. "De adviescommissie vindt het tochtportaal van de Gertrudiskerk een prachtig staaltje architectuur. Het doel was een tochtportaal, de uitvoering is uniek en past zowel bij de huidige tijd als het verleden. Het tochtportaal staat er nu. De jury is benieuwd naar de volgende stap." De vier genomineerden mogen op 8 juli de jury overtuigen en tijdens de start van de Open Monumentendag op 13 september wordt de winnaar bekend gemaakt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief