Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Restafval één keer in vier weken opgehaald

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De voorbereidingen moeten nog getroffen worden, maar vanaf begin 2020 wil de gemeente Bergen op Zoom het restafval één keer in de vier weken gaan inzamelen. Dat heeft wethouder Andrew Harijgens woensdag bekendgemaakt. "Als je je afval goed doet scheiden, dan is dat haalbaar", aldus de wethouder.

Als het aan de gemeente Bergen op Zoom ligt, wordt er in 2023 maximaal honderd kilogram restafval per inwoner opgehaald. "Op dit moment ligt dat gewicht nog veel hoger", vertelt Harijgens. "Om in de buurt te komen van de 150 kilogram restafval per inwoner, moeten we al de nodige maatregelen nemen." Daarom wordt er voor gekozen om het restafval voortaan niet meer eens in de twee weken op te halen, maar vanaf begin 2020 moet dat eens in de vier weken worden. "We hopen daarmee te realiseren dat inwoners hun afval beter gaan scheiden."

Blikafval

De wethouder zet naar eigen zeggen zijn eigen restafvalcontainer maar één keer in de twee of drie maanden aan straat. "Maar er zijn ook mensen die hem iedere twee weken aan straat zetten en dan puilt 'ie helemaal uit." Volgens de wethouder is dat onnodig, als de mensen maar goed hun afval scheiden. "Mede daarom hebben we onlangs ervoor gezorgd dat mensen hun blikafval kunnen inleveren bij de glasbakken. Zo haal je weer een fragment uit je restafval." 

Grondstoffen

Het beter scheiden van afval heeft volgens wethouder Andrew Harijgens meerdere voordelen. Niet alleen kunnen de gescheiden grondstoffen op deze manier beter hergebruikt worden waardoor het beter is voor het milieu, het is ook financieel gezien aantrekkelijk. "Het verbranden van afval wordt steeds duurder. Als we onze afvalstoffenheffing in bedwang willen halen, moeten we ervoor zorgen dat er steeds minder restafval verbrand wordt." Volgens Harijgens kunnen inwoners er ook zelf financieel op vooruit gaan. "Iedere keer dat je je restafvalcontainer aan straat zet, kost je dat 5,32 euro. Voor sommige mensen maakt dat niets uit, maar voor anderen kan dat wel schelen in de portemonnee."

Ondergrondse containers

Mensen die echt niet toekomen met één restafvalcontainer in vier weken, kunnen altijd nog hun restafval aanbieden bij één van de ondergrondse containers. "Maar, daar moeten de mensen dus wel iets meer moeite voor doen. We hopen dat ze daardoor wel even gaan nadenken of ze niet beter kunnen scheiden."

Planning

Vooralsnog gaat het om een pilot van één jaar. "We verwachten begin 2020 van start te kunnen. Op dit moment is Saver nog bezig met het voorbereiden van deze wijziging en we hopen met meerdere gemeenten tegelijk te kunnen starten, dat is ook voor Saver makkelijker."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief