Lars en Daan tijdens één van de opnames
Lars en Daan tijdens één van de opnames

Studenten lopen bevrijdingsroute naar Bergen op Zoom

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Vier studenten gaan maandag 22 juli van start met een bijzondere wandeltocht. In vijf dagen tijd lopen de studenten een deel van de bevrijdingsroute die de Canadese bevrijders in 1944 hebben afgelegd om de regio West-Brabant te bevrijden. De jongeren lopen de route vanaf het vliegveld bij Brasschaat naar Bergen op Zoom.

"Helaas hebben wij gemerkt dat er tegenwoordig steeds minder aandacht en interesse is voor wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog allemaal gebeurd is, met name in onze eigen stad en omgeving", vertellen de vier studenten. "En dit vinden wij erg jammer, aangezien deze mannen hun leven op het spel hebben gezet voor de vrijheid die wij nu voor vanzelfsprekend houden." Daarom besloten Anthony, Casper, Daan en Lars in 2017 eenzelfde soort tocht te maken. Het betrof toen de route die de Britse bevrijders, de 49ste West Riding Infantry Division oftewel de Polar Bears, af hebben gelegd.

Documentaire

Gekleed in legerkleding uit de Tweede Wereldoorlog en met een grote Engelse vlag liepen de jongens onder de naam 'The Dutch Bears' in vijf dagen de route van Turnhout naar Roosendaal. Onderweg hebben zij oorlogsverhalen opgehaald bij mensen die ze op hun tocht tegenkwamen. Dit alles werd gefilmd en is later omgezet naar een documentaire. "Eenzelfde documentaire gaan wij weer maken, maar dan over een deel van de route die de Canadese bevrijders hebben afgelegd naar Bergen op Zoom", vertelt Lars de Graaf. De samenstelling van het team is wel een beetje veranderd, Anthony heeft de groep verlaten en Job is juist aangesloten bij de Dutch Bears. Op hun route gaan ze op eenzelfde wijze oorlogsherinneringen in alle varianten ophalen die in hun film verwerkt kunnen worden. "Het is dit jaar natuurlijk 75 jaar geleden dat veel plaatsen in onze regio bevrijd zijn. Veel van de mensen die dit hebben meegemaakt zijn er niet meer", vertelt Lars. Om de verhalen te vertellen van de mensen die er nog wel zijn, is dit volgens Lars zo'n beetje de laatste kans. "We voelen ons verplicht aan die mensen om dit nu te doen. Wij mogen, binnen bepaalde kaders, alles doen en laten wat we willen, dankzij mannen die destijds misschien nog nooit in Nederland waren geweest."

Voetsporen

De eerste tocht was volgens Lars erg indrukwekkend. "We hadden natuurlijk wel veel research gedaan, maar we hadden niet in de gaten wat de omgeving voor impact zou hebben op het verhaal. In sommige dorpjes lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Daardoor kan je het verhaal van de oorlog direct plaatsen in de huidige tijd." Een voorbeeld hiervan plaatsten de jongens onlangs op hun Facebookpagina. Daar werden twee foto's geplaatst van Grand Hotel De Draak in Bergen op Zoom. Eén foto uit de Tweede Wereldoorlog met een Canadese tank. "De tweede foto zonder tank biedt u de kans om toen en nu te vergelijken en te beseffen dat op de plek waar u misschien dagelijks passeert, de bevrijding heel dichtbij komt. Precies dat besef willen wij met onze documentaire ook creëren." Daarom zijn de vier studenten blij dat ze ook in het oudste hotel van Nederland mogen filmen. "Zij zullen ook de verhalen vertellen over zowel Duitse als Canadese soldaten die hier verbleven of gestationeerd waren en bieden ons verdere ondersteuning met ons project!"

Laatste meters

Vrijdag 26 juli leggen zij de laatste kilometers van hun tocht af en drinken dan een afsluitende borrel in café Krijnen in de Dubbelstraat in Bergen op Zoom. Vanaf 20.00 uur is iedereen daar welkom om The Dutch Bears bij hun laatste meters rond 20.30 uur daar te verwelkomen.

Het viertal gaat op 22 juli lopen


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief