Afbeelding
Foto: Politie

Provincie sluit camera's niet uit in strijd tegen dumpingen in buitengebied

Door: Amber Kuijs algemeen

BERGEN OP ZOOM - De provincie sluit het gebruik van camera's in de strijd tegen afval- en drugsdumpingen in de buitengebied niet uit. Dat is het antwoord van de Gedeputeerde Staten op vragen van PVV-Statenlid Maikel Boon. Op het moment vinden er proeven plaats met innovatieve hulpmiddelen zoals drones en slimme lantaarnpalen.  

Het college bekijkt samen met partners op welke manier het dumpen van (drugs)afval het beste kan worden voorkomen. De inzet van cameratoezicht is daarbij een optie, alleen vraagt dit om zorgvuldige afwegingen. Zo is het niet duidelijk of flexible camera-inzet daadwerkelijk effectief is. Ook is niet duidelijk of het kan in verband met de wet- en regelgeving rondom privacy.

Op verschillende plekken vinden er proeven plaats met nieuwe hulpmiddelen. Daarbij moet gedacht worden aan drones, slimme lantaarnpalen, warmtecamera's en geluidssensors. De uitslag van deze testen wordt afgewacht, voordat wordt besloten welk hulpmiddel het beste bij de doelstelling van de provincie past. 

Extra toezichthouders 
De vorige bestuursperiode zijn er ook al diverse stappen gezet om de veiligheid in de buitengebieden van Brabant aan te pakken. Door een motie van de Provinciale Staten werd er 2,7 miljoen euro beschikbaar gesteld voor extra toezichthouders, de coördinatie met andere handhavers en de inzet van innovatieve hulpmiddelen. Samen Sterk in Brabant houdt hier toezicht op. Ook zijn er campagnes gevoerd tegen afval- en drugsdumpingen. 

2 miljoen per jaar
Noord-Brabant heeft de twijfelachtige eer bovenaan de lijst te staan daar waar het gaat om het illegaal dumpen van drugsafval afkomstig van laboratoria. Waar het in 2017 ging om 83 lozingen van lege chemicaliënvaten en jerrycans, was dat aantal in 2018 al 109. Vooral natuur- en buitengebieden zijn voor criminelen favoriete plekken, meestal 's avonds of 's nachts. De kosten voor het opruimen van het afval door een speciaal bedrijf is voor de eigenaar van de grond. Gaat het om bosgebied dan is dat dus Staatsbosbeheer, een boer draait op voor de kosten als het landbouwgrond betreft. In de provincie Noord-Brabant lopen de totale kosten op tot ruim 2 miljoen euro per jaar.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief