Dick Westerhof met het geesteskind van Lionsclub ‘Scaldis’
Dick Westerhof met het geesteskind van Lionsclub ‘Scaldis’ Foto: Jan Dirk Huijser

Erfgoedprijs: Een maquette om aan te raken en te betasten

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Tijdens de start van de Open Monumentendag, op vrijdag 13 september, wordt de winnaar bekend gemaakt van de Erfgoedprijs Bergen op Zoom. De genomineerden zijn: Maquette Markiezenhof, Historische Keldertocht, St. Gertrudiskapel en het tochtportaal St. Gertrudiskerk. De Bergen op Zoomse Bode licht de komende weken deze nominaties toe. Voor deze editie is het de bronzen maquette van het Markiezenhof, ingediend door de Lionsclub Bergen op Zoom 'Scaldis'.

DOOR JAN DIRK HUIJSER

Enkele jaren geleden verscheen er aan de balie van het gemeentemuseum Het Markiezenhof een jonge vrouw, die een niet alledaagse vraag stelde, namelijk "Mevrouw, ik ben blind, heeft het voor mij zin uw museum te bezoeken?". Het antwoord was niet bemoedigend. Dit voorval kwam onder de aandacht van de leden van de Lionsclub 'Scaldis' Bergen op Zoom. Tijdens bezoeken aan Europese hoofdsteden, bewonderden zij in brons gegoten schaalmodellen van monumentale gebouwen en complexen. Niet alleen te bewonderen maar ook om af te tasten, en voorzien van teksten in braille opdat blinden en slechtzienden zich een beeld kunnen vormen en dat is nu juist waar het bij dit project om gaat. Geïnspireerd door wat zij bij al die city trips gezien hadden, besloten de leden van de Lionsclub een overeenkomstig project voor het Markiezenhof te ontwikkelen.

Financiële dekking

"We zijn er nu ruim 3 jaar mee bezig", aldus Dick Westerhof, "veel overleg met alle betrokken partijen, ambtelijke procedures, noem maar op". Het leidde uiteindelijk tot de onthulling van 'het best bewaarde geheim' van Bergen op Zoom op 25 januari 2018, overhandigd aan toenmalig wethouder Yvonne Kammeijer, namelijk een deelmaquette in klein formaat. Dit moment was ook het startsein van de campagne tot het verwerven van de benodigde financiële middelen. "We hebben hiermee een goed resultaat behaald", aldus Evert Jan Slingenberg, "de financiële dekking is zo goed als rond dankzij onder meer een legaat uit 1906 van de gebroeders Meeussen. Naar hen is ook een straat genoemd in Bergen op Zoom". Op donderdag 10 oktober om 16.00 uur wordt het kunstwerk, vervaardigd door Léon Vermunt, geplaatst op de Grote Binnenplaats van Het Markiezenhof.

Breder perspectief
Eén ding is zeker, het gaat een zware klus worden. Het bronzen kunstwerk, schaal 1 : 100, weegt ruim 250 kilogram, kent een omvang van 110 cm x 78 cm en wordt op een hardstenen sokkel geplaatst. De plaats nabij de entree van het Markiezenhof is goed toegankelijk, men kan rond de maquette lopen, het aan alle zijden betasten en de toegevoegde tekst in braille completeert de beleving voor blinden en slechtzienden. De Lionsclub stelt met deze innovatieve en duurzame toevoeging aan het mooiste culturele erfgoed van Bergen op Zoom een bijdrage te leveren voor ééuwen en vanaf 2019 buitengewoon interessant voor blinden en slechtzienden. Hiermee wordt zeker een breder publiek aangetrokken en geeft bijvoorbeeld de gidsen van Stichting Bezichtiging Monumenten de mogelijkheid het totale hof in vogelvlucht toe te lichten. "Er wordt hard gewerkt aan het programma rond de onthulling", vertelt Dick, "het fijne verklap ik er nog niet van maar ik beloof dat het een mooi feest gaat worden". Evert Jan stelt tot slot te hopen dat zij de erfgoedprijs gaan winnen, maar stelt hij vast: "de concurrentie is groot". We weten het op 13 september aanstaande.

Daar wordt de maquette geplaatst, geeft de vinger van Léon Vermunt aan FOTO'S JAN DIRK HUIJSER


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief