Afbeelding
Archieffoto: Hanneke Marcelis

Inning raamreclamebelasting voor ondernemers uitgesteld

Door: Peter Houtepen Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Omdat de reclamebelastingverordening 2019 voor een aantal ondernemers zorgt voor onvoorziene en fors hogere reclamebelasting aanslagen, stelt het college van de gemeente Bergen op Zoom voor de betreffende ondernemers de inning van de reclamebelasting uit.

Het gaat dan over de belasting die is aangebracht aan de binnenkant van etalageruiten. De betreffende ondernemers (ongeveer 170) krijgen uitstel van betaling. Het uitstel duurt totdat de nieuwe aanslag reclamebelasting wordt vastgesteld. Daarvoor is het echter wel nodig om de verordening van 2019 te wijzigen en met terugwerkende kracht vast te stellen. Dat gebeurt bij de vaststelling van de reclamebelastingverordening 2020. De Belastingsamenwerking West-Brabant informeert de betreffende ondernemers per brief over het uitstel.

Geen onderscheid

Tot 2019 werd er onderscheid gemaakt tussen reclame aan de binnenkant en de buitenkant van de etalageruit. De hoogste belastingrechter verbood dit echter omdat het in strijd is met het gelijkheidsbeginsel. Voor 2019 paste de gemeente de verordening daarom aan op deze uitspraak.

De impact van deze wijziging was voor een aantal ondernemers groot en bovendien onvoorzien. De ondernemers hebben onvoldoende rekening kunnen houden met de wijziging en de hogere aanslag. Vanuit het oogpunt van rechtszekerheid stelt het college de gemeenteraad daarom voor om voor het jaar 2019 de raamreclame aan de binnenkant van het raam uit te stellen. De ondernemers op wie dit van toepassing is, krijgen voorlopig uitstel. De nieuwe aanslag reclamebelasting over 2019 wordt verwacht in mei 2020.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief