Naamloos doek, Mart Franken
Naamloos doek, Mart Franken Foto: Markiezenhof

Schilderij Mart Franken verhuisde van Rijksmuseum naar Markiezenhof

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het schilderij van Mart Franken, een portret geïnspireerd op het werk van de grote meester Rembrandt, is sinds kort te zien in het Markiezenhof.

Het Markiezenhof heeft het portret onlangs aangeschaft, voor de nieuwe vaste opstelling."Wij willen het schilderij een mooie plek geven in de nieuwe vaste opstelling", aldus Jesse van Tetterode, projectleider van het Markiezenhof. Je kunt het schilderij vanaf nu bewonderen in de Hofzaal van het Stadspaleis. In november volgend jaar is het werk te zien in de Blauwe zaal van het museum.

Het naamloze doek van Mart Franken was eerder dit jaar te zien op de eregalerij van het Rijksmuseum. Daar werden 693 kunstwerken (van basisschoolleerling tot gevestigd kunstenaar) tentoongesteld die geïnspireerd waren op de grote schilder. Mart Franken maakte het werk jaren geleden tijdens een cursus ‘oude technieken’, om zijn leerlingen te laten zien hoe je een oude meester kunt namaken. Om het doek oud te laten lijken werd de achterkant door Mart bewerkt met thee en houtskool.

Het is een doek met een verhaal in alle opzichten. Een leerling nam het schilderij mee naar het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch. Er werd toen zelfs gedacht dat het om een onbekend werd ging van de 19e-eeuwse meester zelf. Mart Franken kan er natuurlijk om lachen, zeker omdat het op dat moment slechts 3 weken oud was.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief