Einde nabij voor internetten via telefoonlijn in buitengebied

BRABANTSE WAL - De drie Brabantse Wal-gemeenten slaan de handen ineen om het buitengebied aangesloten te krijgen op een snelle internetverbinding. Samen met de Maatschappij voor Breedband Internet Brabant (Mabib) willen zij zo'n 2300 huishoudens die nu enkel nog een telefoonlijn als internetaansluiting hebben, de mogelijkheid bieden om over te stappen naar een glasvezelverbinding. 


De drie gemeenten en Mabib richten zich vooral op de zogenaamde witte vlekken in het buitengebied; woningen en bedrijven die enkel met een telefoonlijn van het internet gebruik kunnen maken. Het gaat om zo'n zeshonderd huishoudens in Bergen op Zoom, zevenhonderd in Woensdrecht en duizend in Steenbergen.

Levensbehoefte

Volgens de Bergse wethouder Patrick van der Velden zitten de bewoners en ondernemers in het buitengebied te springen om een snellere aansluiting. "Snel internet kun je bijna zien als een eerste levensbehoefte. Glasvezel biedt niet alleen toegang tot het internet, maar ook tot een heel scala aan (toekomstige) mogelijkheden."

De Woensdrechtse wethouder Jeffrey van Agtmaal vult aan: "Vanuit de ZLTO, maar ook vanuit de politiek is al vaker de vraag gesteld voor breedband in het buitengebied. Vooral ondernemers hebben steeds meer met data te maken die ze moeten verwerken. Dan is zo'n ouderwetse telefoonlijn eigenlijk niet te doen."

Voorwaarden 

Mabib start daarom in de zomer een vraagbundeling, waarbij de woningen en bedrijven in de witte gebieden worden uitgenodigd om mee te doen met de aanleg van glasvezel. Voorwaarde is wel dat 55 procent van de percelen mee doet en dat iedere deelnemer een eigen bijdrage van 1800 euro betaald. Dat bedrag kan mogelijk lager uitvallen als zelfs meer dan zeventig procent overstappen op glasvezel.

Wethouder Van Agtmaal: "Hierbij zie je de kracht van samenwerking. Met onze zevenhonderd percelen in alleen Woensdrecht zijn we voor Mabib niet interessant, maar door samen op te trekken kunnen we dit wel voor elkaar krijgen."

Ambassadeur

De inwoners van het buitengebied zijn blij met de mogelijkheid die hen geboden wordt. Kees Gommeren, raadslid voor de VVD in Steenbergen en woonachtig in het buitengebied van Kruisland, heeft zich zelfs al als ambassadeur opgeworpen.

"Ik word soms wel honderd keer per dag eraan herinnerd hoe bijzonder traag het nu is. Alles duurt twee keer zo lang. Ik ben dus klaar om mij in te zetten om zoveel mogelijk deelnemers bereid te vinden om mee over te stappen naar breedband!" 

FOTOSERIESVacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief