Logo internetbode.nl/bergen-op-zoom

380kv zet Halsteren onder hoogspanning

HALSTEREN - Inwoners van Halsteren maken zich zorgen over de mogelijke komst van een nieuwe hoogspanningsverbinding langs hun dorp. Drie van de vijf tracés voor de nieuwe 380kv-verbinding tussen Borssele en Tilburg lopen door de Halsterse Auvergnepolder. Hoewel het ministerie van Economische Zaken pas in de zomer een voorkeurstraject aanduidt, roepen CDA en BSD het college nu al op een vinger aan de pols te houden.

De plannen voor de hoogspanningsverbinding zijn niet nieuw. In 2011 presenteerde netbeheerder TenneT al een voorkeurstraject, waarbij de nieuwe 380kv-verbinding vanaf het verdeelstation in Rilland via de Markiezaatspolder en het Molenbeekdal richting Heerle zou lopen. Na protesten in diverse West-Brabantse gemeenten doken er echter steeds meer alternatieve tracés op.

TenneT heeft het aantal varianten nu vastgelegd op vier, waarvan er twee onder Bergen op Zoom lopen en twee via de Markiezaatskade en de Auvergnepolder langs Halsteren. Van die laatste twee tracés heeft er één nog een variant met een extra lus rond Lepelstraat om vanaf daar door te lopen richting Moerstraten en verder door naar Kruisland en Roosendaal.

Invloed

In een brief aan de inwoners van Halsteren heeft TenneT laten weten dat de laatste maanden van 2016 vooral in het teken van 'contact en dialoog' hebben gestaan. Dit voorjaar laat TenneT verder doorberekenen wat de milieueffecten van de varianten zijn. Daaruit moet ook het meest milieuvriendelijke alternatief rollen. Naar verwachting zal in juni een voorkeurstracé gekozen worden.

Het CDA en de BSD willen dat moment echter niet afwachten. "De angst bestaat dat op het moment dat er een inpassingsplan komt, het te laat is om nog genoeg invloed te kunnen uitoefenen op het definitieve besluit", aldus Peet Bakx (BSD). Hij heeft het college daarom gevraagd om een standpunt te formuleren rond de voorliggende tracés.

Communicatie

Ook Annette Stinenbosch (CDA) wil van het college weten hoe de gemeente in het hele proces staat. Ze hecht daarnaast belang aan een goede communicatie richting de inwoners van Halsteren en Lepelstraat en vindt ook dat de gemeenteraad inzicht moet krijgen in het proces. "Wij worden graag op de hoogte gehouden over dit onderwerp", zegt Stinenbosch. Beide partijen hebben het college via schriftelijke vragen om meer duidelijkheid gevraagd.<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1432882519012-0&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/bergen-op-zoom&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief