Afbeelding

Rabobank steunt lokale verenigingen en stichtingen

Algemeen

ROOSENDAAL – Directievoorzitter Ed Vreman van Rabobank Zuidwest-Brabant ontving afgelopen dinsdagmiddag in de Rabobank Galerie van De Kring een aantal vertegenwoordigers, die naar aanleiding van hun ingediende plannen, een cheque uit het Coöperatiefonds mochten ontvangen.

In totaal werd een bedrag van 47.000 euro onder tien deelnemers verdeeld. De uitreiking van de cheques maakte niet alleen de gestelde doelen van de aanvragers mogelijk, maar het benadrukte ook de bijzondere rol die de Rabobank als Coöperatieve bank al jaren speelt.

Opzet “Als coöperatieve bank geven we een deel van onze winst terug aan de klanten en leden van de bank. Zaak is het dan wel, dat sociaal-economische, culturele en maatschappelijke ontwikkelingen in ons werkgebied worden bevorderd”, omschreef de directievoorzitter het doel van deze bijeenkomst. “Uit de kernen Bergen op Zoom, Roosendaal, Woensdrecht en Steenbergen, worden het hele jaar voorstellen en verzoeken gedaan. Vijf leden van de ledenraad buigen zich over de aanvragen en kijken of ze passen binnen de omschreven doelstellingen.” Zodra een verzoek of plan is goedgekeurd wordt de aanvrager daarvan in kennis gesteld. “En twee keer per jaar reiken we, met een officieel tintje, de cheques uit. Daar is op jaarbasis 125.000 euro mee gemoeid. Daarnaast kunnen leden één keer per jaar op hun eigen vereniging stemmen, waardoor de clubs, afhankelijk van het aantal stemmen, naar rato een deel van 150.000 euro ontvangen.”

Deelnemers De aanvragers die dit jaar een cheque in ontvangst mochten nemen waren MOC’17, bewonersplatform Wouwse Plantage, Zorghuys Steenbergen, Stichting Bergse Reuzenstoet, Scouting Ossendrecht, BSC Roosendaal, Stichting de Vierschaar, Turnvereniging UDI, Stichting 450 jaar Nieuw-Vossemeer en Atletiekvereniging Spado. Directievoorzitter Vreman stelde de ontvangers van een cheque in de gelegenheid om uit te leggen waar de bijdrage voor gebruikt ging worden. Bij sommige verenigingen was het een deel van ‘het ontbrekende geld’ dat een plan uitvoerbaar moest maken. Maar de rode draad van motivaties paste uitstekend bij de rol die de Rabobank maatschappelijk wil spelen. De jeugd betrekken bij allerlei clubactiviteiten, culturele activiteiten mogelijk maken, een fysiek dorpsplein aanleggen, de organisatie van een Reuzenstoet als cultuurhistorisch evenement organiseren, het aanschaffen van Racerunners, fietsen waar je niet van af kunt vallen, voor atleten met een fysieke beperking tot aan het plaatsen van een blokhut als onderdak voor de leden van de scouting en een bergplaats voor hun materialen.

Tovertafel De particuliere BV van Zorghuys Steenbergen was een crowdfunding gestart om een ‘Tovertafel’ aan te kunnen schaffen. Het zorgcentrum werkt kleinschalig, er zijn vijftien bewoners gehuisvest, en overdag komen er gemiddeld 5 voor de dagbesteding bij. Een vertegenwoordiger onderbouwde het verzoek als volgt: “Al onze bewoners zijn in meer of mindere mate dementerend. Toch willen we ze op de juiste momenten betrekken bij interactieve activiteiten. De ‘Tovertafel’ is daar een uitstekend middel voor. Je hebt een beamer die op een tafel projecteert en registreert wat de bewoners vervolgens doen”. We kunnen bladeren op die tafel projecteren. Zodra één of meerdere bewoners die verschuiven, worden ze ook daadwerkelijk verplaatst. “Op die manier worden onze bewoners actief gestimuleerd en dankzij de tien spellen die erin geprogrammeerd staan, worden ze telkens opnieuw geprikkeld om mee te doen.” Het idee was goed voor een cheque van 1.666 euro omdat dat bedrag nog openstond om de ‘Tovertafel’ aan te kunnen schaffen.

Vertegenwoordigers van de Rabobank, waaronder directievoorzitter Ed Vreman, samen met de mensen die namens de stichtingen en verenigingen een cheque in ontvangst mochten nemen. Eén van de Bergse Reuzen keek toe. BIJDRAGE EN FOTO RENÉ BRUIJNINCX



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief