Uniek scholenproject voor Reuzenstoet 2017

BERGEN OP ZOOM - De leden van de Bergse Stadsreuzen zijn al zeker ander half jaar druk bezig met de organisatie van de vijfde Internationale Reuzenstoet in Bergen op Zoom op zondag 18 juni 2017. De reusachtige stoet zal door de historische straten van het centrum van Bergen op Zoom trekken.


Thema van de reuzenstoet is ‘Sint Gertrudis, bron van inspiratie’. Vooral de Bergse reuzin Trui van de Toren zal deze dag in de schijnwerpers staan. Zaterdag 17 juni 2017 zal er ook een Reuzenstoet te bewonderen zijn maar dan met alleen kleinere reuzen.

Duurzame reusjes

Basisscholen zijn hiervoor gevraagd om mee te doen middels een reusachtig mooi project. De kinderen worden uitgedaagd om kleine duurzame reusjes te bouwen met herbruikbare materialen en deze dan te presenteren in de mini reuzenstoet.

Vijf jaar geleden stonden er meer dan 35.000 bezoekers langs de kant en de stichting Bergse reuzenstoet doet er alles aan om van het nieuwe reuzenweekend weer een succes te maken.

Reuzen

Reuzenverhalen komen al eeuwen voor in de westerse geschiedenis. Denk bijvoorbeeld aan de vele volksverhalen en sprookjes waarin reuzen een hoofdrol spelen. In de Middeleeuwen zijn reuzen meegedragen in processies als onderdeel van de verbeelding.

De laatste honderd jaar nemen reuzen groepen in populariteit toe. De reuzengroepen van deze eeuw bieden voornamelijk vermaak en ontspanning richting de burgers van verschillende Europese landen. Dit zijn b.v. België, met circa 1800 reuzen(groepen), Frankrijk kent er 560, Nederland (20) en Spanje circa 2000 groepen.

Deze reuzen brengen ook mensen op een reusachtige manier bij elkaar. De vereniging Bergse Stadsreuzen bestaat uit 55 leden en de eigen Stichting Bergse Reuzenstoet is het organiserend orgaan binnen de vereniging. Hierin zitten ook alle leden van de vereniging.

Schoolproject

Dit jaar is er een idee gelanceerd om de jeugd nog meer te betrekken bij de Stadsreuzen en de historie. De meeste basisscholen uit de Gemeente Bergen op Zoom zijn voor de Kerst gepeild of zij het leuk zouden vinden deel te nemen aan een speciaal project.

De leerlingen van groep 6 en 7 zijn gevraagd om een mini-reus te creëren en te maken tijdens de handvaardig- en atelierlessen. Deze reus moet gemaakt worden op een frame die aangeleverd wordt door de Stichting Bergse Reuzenstoet en de aankleding moet van herbruikbaar materiaal zijn. De reus kan gemaakt worden van papier, oude kleding, metaal, hout of plastic. Middels brieven zijn de cultuurcoördinatoren van de scholen benaderd. Stichting Bergse Reuzenstoet hoopt dat zo veel mogelijk scholen voor 24 februari reageren om deel te willen nemen aan het project.

Ook scholen buiten Bergen op Zoom zijn van harte welkom. In de kleine reuzenstoet zullen Toontje en Marieke, de zoon en dochter van de Bergse reuzen Jan Metten Lippen en Trui van den Toren, natuurlijk voorop lopen. Zij nemen ook de Reuzenband mee in de optocht en twee reuzen vrienden uit Berkel-Enschot, die beide Koosje heten.

Toekomst

De Bergse Stadsreuzen gaan er circa 3 keer per jaar op uit om diverse reuzenstoeten in Nederland België en Frankrijk bij te wonen. Ook zijn ze vaak bij plaatselijke evenementen aanwezig zoals zaterdag bij het Vastenavend concert van de Sjefkes in de Stoelemat.

Op 18 Juni (Vaderdag) vieren de Bergse Stadsreuzen het dertig jarig bestaan met een grote internationale reuzenstoet. Verder zijn er plannen om samen met de Nederlandse Reuzenfederatie in Catalonië (Spanje) reuzenstoeten bij te wonen.

De vereniging is altijd op zoek naar actieve nieuwe leden en deze kunnen informatie opvragen via de website www.bergsestadsreuzen.nl

BIJDRAGE HANS DE BOT 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief