Afbeelding

15 nieuwe imkers op de Brabantse Wal

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Wie dacht dat bijenhouders uitgestorven waren, heeft het mis. In Bergen op Zoom doet bijenhoudersvereniging de Wal van Brabant zijn best om zo veel mogelijk van de beestjes te begrijpen. Donderdag kon de vereniging 15 nieuwe imkers verblijden met hun diploma voor de cursus beginnend imker. In Nederland zijn er ongeveer 8000 bijenliefhebbers dagelijks bezig met de vliegende insecten, een aantal wat de laatste jaren is toegenomen.

Ongeveer 6 tot 8 keer per jaar komen de 70 leden van bijenhoudersvereniging de Wal van Brabant bij elkaar om te praten over wat hen het meeste fascineert, de bij. Sprekers komen langs om te vertellen over ontwikkelingen die van invloed zijn op het bestaan van de bij. Naast het feit dat ervaringen onderling worden uitgewisseld, is er ook een cursus voor beginnend imker. In deze cursus leer je in 7 theorielessen en 8 praktijklessen de basisvaardigheden van het vak. De cursus wordt afgesloten met een heus examen. Donderdagavond mochten 15 geslaagden hun diploma in ontvangst nemen.

Imker Het werk van een imker bestaat uit meer dan alleen het oogsten van honing. Er komt namelijk meer bij kijken, stelt Jos Bastiaansen van de Wal van Brabant. “De voornaamste en mooiste taak van een imker is het sturen van het bijenvolk, dusdanig dat ze niet gaat zwermen’’. Op het moment dat een bijenvolk gaat zwermen vertrekt de koningin en neemt ze de helft van het volk mee. “Iets wat je absoluut moet zien te voorkomen’’. Op het moment dat het zwerven is voorkomen door het bieden van genoeg ruimte en het zorgen voor voldoende voedsel, kan het slingeren van honing beginnen. De honing wordt alleen gezeefd, zodat het een zo natuurlijk mogelijk product blijft. Puurder krijg je het echt niet.

Intrigerend Bastiaansen maakt zich geen enkele zorgen over de toekomst. “Het vak zal nooit uitsterven, omdat het leven van bijen gewoon zo verschrikkelijk interessant is’’. Ondanks dat de populariteit en het aantal imkers een poosje afnam, zit het nu weer helemaal in de lift. Qua populariteit en belangstelling gaat het weer de goede kant op, maar de gemiddelde imker is wel aan het veranderen, meent Bastiaansen. “Waar men vroeger bijen ging houden om zelf honing te maken, vinden mensen het nu vooral leuk om mee bezig te zijn.  Ze willen alles van het leven van bijen begrijpen, maar het is zo verschrikkelijk complex’’.

Nuttig Naast het feit dat het leuk en boeiend is om bijen te houden, zijn ze ook nog ergens goed voor. Zonder bijen, met name de honingbij, zouden we een stuk minder fruit om te consumeren hebben. Dit heeft ermee te maken dat fruit voldoende bestuiving nodig heeft, laat de honingbij nu net de beste bestuiver van de natuur zijn. Dit komt doordat ze met verschrikkelijk veel zijn en onderling goed communiceren.

Aanrader Tot slot raadt Bastiaansen iedereen aan om zich eens te verdiepen in de bijenhouderij. “Het leven van een bij is zo mooi om te kunnen begrijpen en daarnaast is een bijenvolk echt een meerwaarde voor een tuin’’. Uiteraard moet men wel eerst een cursus hebben gevolgd, want gemakkelijk is het zeker niet. Op 7 november vindt er bij de Wal van Brabant een introductieavond plaats voor de nieuwe cursus die in januari begint.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief