Oeverplanten houden water Groote Melanen schoon

HALSTEREN - Met het aanbrengen van de laatste oeverplanten hebben leerlingen van basisschool De Rode Schouw de laatste werkzaamheden verzorgd aan het herstel van de waterkwaliteit in de Groote Melanen. Een reeks maatregelen moet ervoor zorgen dat het meer minder vatbaar is voor blauwalgen.


Wanneer de temperaturen opliepen kon je er de afgelopen jaren de klok op gelijk zetten dat de borden met waarschuwingen voor aanwezige blauwalgen weer in de buurt van de Groote Melanen zouden verschijnen.

Vanwege de aanwezige voedingsstoffen bleek het Halsterse meer erg vatbaar voor de giftige algengroei. Het waterschap Brabantse Delta en de gemeente Bergen op Zoom zijn daarom in februari 2015 gestart met het opschonen van het de Groote Melanen.

Maatregelen

Daarbij heeft de gemeente de Jankerbergloop omgelegd. Die waterde voorheen af in de Groote Melanen, maar bracht veel voedingsstoffen met zich mee. Daarnaast bleek ook de bodem van het meer rijk aan voedingsstoffen te zijn.

Het waterschap heeft daarom de bodem uitgebaggerd en een nieuwe zandlaag aangebracht. Ook is er een nieuwe methode toegepast om het water weer helder te krijgen. Het gaat om de Lock&Flock-methode, waarbij natuurlijke stoffen aan het water worden toegevoegd om het helder te krijgen.

Daardoor is het nu weer mogelijk om tot een meter diep het water in te kijken. Als laatste zijn er oeverplanten geplaatst die helpen het water helder te houden.

Effect

Vrijdag werden de werkzaamheden officieel afgesloten. Het waterschap en de gemeente zullen de waterkwaliteit de komende periode nog wel extra in de gaten houden om te zien of de maatregelen ook daadwerkelijk het gewenste effect hebben. 

FOTOSERIESVacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief