Afbeelding

Gertrudiskapel geopend

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Gertrudiskapel aan de Scheldelaan is zaterdag 19 maart geopend voor bezoek vanwege de naamdag van Sint Gertrudis op 17 maart en vanwege de Gertrudiswandeling van de Wandelende Krabben. De vrijwilligers van de 'Stichting Sint Gertrudiskapel' zullen de kapel die dag openstellen tussen 9.00 en 13.00 uur en geïnteresseerde bezoekers natuurlijk uitleg geven over de kapel en de verhalen van Gertrudis.

De verhalen en legenden van Sint Gertrudis (626 - 17 maart 659) zijn afgebeeld op de glas-in-lood-ramen van het kapelletje. Het bekendste is het verhaal van de zoetwaterbron: bij een bezoek aan deze streek zou zij haar abdissenstaf in het zand hebben gestoken bij het zoute water van de Schelde, waarna er spontaan zoet water uit de grond opwelde.

Dichtbij de plaats van deze zoetwaterbron is de huidige Sint Gertrudiskapel verrezen. Oorspronkelijk echter stond de kapel van Sint Gertrudis bij Oud-Borgvliet, ten zuiden van Bergen op Zoom. In de zestiende en zeventiende eeuw werd de kapel door het vele oorlogsgeweld vernietigd. Als herinnering aan de middeleeuwse kapel werd in 1989 ter meerdere eer en glorie van Sint Gertrudis de nieuwe kapel gebouwd.

De kapel is gebouwd met materialen uit verschillende Bergse kerken die nu niet meer bestaan. Zo komt het torentje van de Martelarenkerk en de vloertegels komen uit het koor van de Maagdkerk. Daardoor is de kapel een bijzonder cultuur-historisch monumentje voor de stad Bergen op Zoom.

Normaal gesproken is de kapel afgesloten voor het publiek om vandalisme tegen te gaan. Als voorbijganger kom je dan niet verder dan het hek. Altijd al eens binnen willen kijken? Aanstaande zaterdag is de uitgelezen kans om dat te doen. De vrijwilligers heten u van harte welkom.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief