Zwembad De Melanen uit rode cijfers dankzij weersafhankelijke openingstijden

HALSTEREN - De gemeente Bergen op Zoom lijkt het ei van Columbus te hebben gevonden voor een gezondere exploitatie van zwembad De Melanen in Halsteren.


Afgelopen zomer hanteerde de gemeente voor het eerst weersafhankelijke openingstijden, waarbij het zwembad 's middags alleen open ging bij warm weer. Dat heeft er niet alleen toe geleid dat er méér bezoekers naar het Halsterse buitenbad wisten te vinden, maar ook dat De Melanen voor het eerst sinds jaren weer eens zwarte cijfers kan schrijven.

Weersvoorspellingen

Zwembad De Melanen was afgelopen seizoen in ieder geval dagelijks geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur. De ochtenduren werden steevast door een vaste groep abonnementhouders bezocht.

Voor de openstelling van de middag werden de avond van te voren de weersvoorspelling van Weeronline.nl erbij gehaald. Zou volgens de voorspellingen het kwik boven de 19 graden uitkomen, dat opende het zwembad ook in de middag de deuren. Bij een weersvoorspelling van boven de 23 graden was De Melanen zelfs tot 19.00 uur open.

Financieel

Opvallend genoeg leidden de weersafhankelijke openingstijden niet tot een terugval in het aantal bezoekers. Dit jaar mocht het buitenbad 30.000 bezoekers verwelkomen, tegenover 27.000 in 2014. "Dat komt deels door het goede zomerweer, maar ook omdat we meer maatwerk hebben kunnen leveren", meent wethouder Ad Coppens.

Ook financieel heeft het nieuwe systeem de gemeente geen windeieren gelegd. De laatste vier jaar kende De Melanen steeds een exploitatietekort van gemiddeld 193.000 euro. "Naar het nu uitziet, kunnen we 2015 afsluiten met een positief resultaat", voorspelt Coppens.

Wijziging

Voor het college zijn de positieve effecten van het nieuwe beleid reden om ook volgend jaar weersafhankelijke openingstijden te hanteren. Dan wordt er echter wel een kleine wijziging doorgevoerd door de ondergrens voor middagopening te verhogen van 19 naar 21 graden. "In de praktijk is namelijk gebleven dat er bij temperaturen tussen 19 en 21 graden maar een beperkt aantal bezoekers komt", verklaart Coppens.

De Melanen zal in 2016 ook geen avondopenstelling meer kennen en ook bij goed weer om 17.30 uur al sluiten. Bij temperaturen onder de 21 graden is het zwembad volgend jaar eveneens in de ochtend geopend en kunnen abonnementhouders 's middags gratis terecht bij De Schelp in Bergen op Zoom.

Communicatie

Coppens benadrukt dat er bij het nieuwe seizoen nog wel extra aandacht zal zijn voor communicatie. "Dat hebben we aan het begin van dit seizoen onderschat. Het bleek niet bij iedereen duidelijk te zijn dat de openingstijden veranderd waren. Daar hebben we van geleerd", geeft de wethouder toe.

Hij merkt op dat er inmiddels goed overleg met de dorpsraad van Halsteren en de Stichting Behoud Zwembad De Melanen. Ook is er een samenwerking met zwemvereniging De Krabben en wil de gemeente gesprekken voeren met scholen om het gebruik van het Halsters buitenbad verder te stimuleren. 

FOTOSERIESVacatures

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief