Logo internetbode.nl/bergen-op-zoom

Gasten restaurant Moerstede lunchen bij de boer

  Bedrijvig Nieuws

BERGEN OP ZOOM – Buiten de gebaande paden om kwamen vertrouwde gasten van restaurant Moerstede terecht bij een boeiende maaltijd op locatie. Gastronomische creaties, geïnspireerd op de ingrediënten van Kaasboerderij De Zuidgeest, werden geserveerd te midden van blinkende koeien en schattige kalfjes. “Zo kunnen onze gasten heel nabij de passie van onze toeleveranciers ervaren, en zien waar het voedsel vandaan komt”, vertelt Bart Oostelbos over zijn kookavontuur.

DOOR MARJET LUBBERS

Deze lunch is de derde in de reeks van lunches op locatie. Eerder kookte Bart bij kwekerij Loos en veehouderij John de Groot, het aantal gasten groeit gestaag. “Echt heel speciaal”, zeggen de gasten die stuk voor stuk liefhebbers van restaurant Moerstede zijn. Deze lunch, waarbij ze de producenten van de ingrediënten op hun bordje in levende lijve aantreffen, brengt geanimeerde gesprekken tussen de gasten op gang, een aantal kent elkaar al door de eerdere lunches of uit het restaurant.

Waterbed Aan beide kanten van de lange tafel, die plaats bood aan ruim veertig gasten, staan of liggen koeien. “Elke koe heeft een eigen waterbed,” vertelt boer Peter Huijsmans “dan krijgen ze geen doorligplekken.” Veel koeien liggen er heerlijk hun grasmaaltijd te herkauwen, een enkele koe steekt haar neus nieuwsgierig tussen de spijlen en ‘proeft’ aan een van de gasten, maar de meeste koeien slenteren richting de melkrobot of langs de borstel waar de dames respectievelijk verwend worden met lokbrokken of lichaamsmassage. Veel in het boerenbedrijf gaat geheel automatisch, maar aan de moderne bedrijfsvoering heeft de boer nog altijd een dag- en soms ook nachttaak.

Toewijding Ondertussen genoten de gasten van het verassende menu waarbij de ingrediënten van Kaasboerderij De Zuidgeest voortreffelijk tot hun recht kwamen. Starter was een amuse, een crème brûlée van jonge kaas en krokante stengel, gevolgd door het voorgerecht, een terrine van diversen kaassoorten, chutney en notenbrood, en tussengerecht, een pittig soepje van oude kaas en spek. Het hoofdgerecht was een saltimbocca - springt in de mond- ‘Moerstede style’, een verrukkelijke combinatie van salie, ham en kalfsoester met een puree van bloemkool en kaas en lasagne van aubergine, tot slot het dessert: hangop van yoghurt, gemarineerde aardbeien, gedroogde honingkoek en vanille ijs.

Meegeven Door de rondleiding in de kaasmakerij werd de gasten duidelijk hoeveel toewijding en liefde in de zuivelproducten is verwerkt. Via zijn kookproject wil Bart dat graag aan zijn gasten meegeven. Want voordat hij aan het werk kan, is er bij de boeren al veel werk verzet. “De boeren denken soms dat ze weinig over hun werk kunnen vertellen, maar tijdens het eten komt het gesprek vanzelf op gang”, vertelt Bart. De gasten vroegen inderdaad honderduit en verlieten na afloop voldaan én heel wat wijzer geworden de boerderij. Op 27 september luncht Moerstede bij glastuinbouwbedrijf KBB Holland.

Restaurant Moerstede Vogelenzang 5 4614 PP Bergen op Zoom

0031 (0)164 25 88 00 moerstede@planet.nl www.moerstede.nl