Logo internetbode.nl/bergen-op-zoom

Avondtarief parkeergarages vervalt, slagbomen Patoor Joorenplein verdwijnen

  Nieuwsbrief

 


BERGEN OP ZOOM - Eén tarief voor de parkeergarages, de mogelijkheid om parkeervergunningen per kwartaal aan te vragen en het weghalen van de slagbomen op Pastoor Joorenplein. Twee jaar na de invoering van het kentekenparkeren komt de gemeente Bergen op Zoom met nieuwe aanpassingen in het parkeerbeleid die het voor bezoekers en bewoners van de stad makkelijker moeten maken om te weten wat zij waar moeten betalen voor het parkeren van hun auto.

De gemeente Bergen op Zoom stapte in 2015 over op het kentekenparkeren. Daarbij hoeven bezoekers aan de stad niet meer een parkeerkaartje achter de voorruit van hun auto te leggen, maar volstaat het invoeren van het kenteken in de parkeerautomaat of via een parkeerapp op de smartphone. Een jaar later werden ook alle vijfduizend parkeervergunningen gedigitaliseerd en eveneens op basis van het kenteken geregistreerd.

Volgens wethouder Yvonne Kammeijer is de hele operatie naar tevredenheid verlopen. "We horen geen klachten van de mensen. Negentig procent van de vergunninghouders heeft ook thuis zelf zijn digitale aanvraag kunnen regelen. De overige tien procent is via het kantoor van Parkeer Beheer geholpen. Het is allemaal heel soepel gegaan", blikt ze terug.

Eén lijn

Toch heeft het college besloten om een aantal aanpassingen door te voeren om de regelgeving rond het parkeren eenvoudiger te maken. Zo verdwijnen de slagbomen op het Pastoor Joorenplein. "Dat was nog het enige plein waar je achteraf kon betalen. Op het Mineurplein, Sint-Catharinaplein en de Korenmarkt betaal je wel vooraf. Om daar één lijn in te trekken en ook omdat het onderhoud aan de slagbomen te duur werd, kiezen we er nu voor om ook op het Pastoor Joorenplein vooraf te laten betalen", legt Kammeijer uit.

Ook voor de parkeergarages trekt de gemeente voortaan één lijn. "'s Avonds gold nog een ander tarief dan overdag. Dat hebben we nu gelijkgetrokken naar 1,50 euro per uur." De wethouder voegt toe dat Bergen op Zoom daarmee nog altijd goedkoper is dan Roosendaal.

"In Roosendaal betaal je per dertig minuten; bij ons per vier minuten. Als je dus 31 minuten in de parkeergarage staat, ben je bij ons goedkoper uit." Voor ondernemers blijft de uitrijkaart van 2,50 euro beschikbaar.

Vergunningen

Een andere wijziging heeft betrekking op de parkeervergunningen. Die moeten nu nog per jaar aangevraagd en betaald worden, maar het college wil bewoners ook de mogelijkheid geven om een vergunning per kwartaal te nemen.

"Enerzijds kunnen de kosten voor een parkeervergunning dan in vier termijnen worden betaald, anderzijds is het ook handig voor mensen die verhuizen. Die zitten dan niet nog een heel jaar aan een parkeervergunning vast", verklaart Kammeijer.

De gemeente heeft er bewust voor gekozen om de termijn een kwartaal te plaatsen. "We willen de klanten niet met een te groot scala producten of variaties confronteren."

Parkeerverwijssysteem

Afgelopen maand kondigde Kammeijer ook al aan dat het parkeerverwijssysteem op de schop gaat. "In het nieuwe systeem wijzen we mensen niet alleen naar de dichtstbijzijnde parkeermogelijkheid, maar willen we ook aangeven wat men per uur kwijt is. Zo is bij veel mensen nog niet bekend dat je op Plein XIII of op de Gedempte Haven maar een euro per uur betaalt, terwijl dat op de pleinen binnen de ring 1,50 euro is en op de straten binnen het centrum zelfs 1,80 euro per uur."FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief