Afbeelding

Wethouder na mislopen Lidl: ‘Niet alleen oog voor de kruimels’

Nieuwsbrief

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Ad Coppens spreekt tegen dat Bergen op Zoom de grote vissen op het gebied van werkgelegenheid aan zich voorbij laat gaan en het alleen maar moet doen met de kruimels. "Dat woord is een belediging voor de bedrijven die we het afgelopen jaar hebben binnengehaald", vindt Coppens.

Hij reageert daarmee op de kritiek die diverse partijen op hem hadden geuit, nadat Lidl voor Roosendaal koos voor de vestiging van haar nieuwe distributiecentrum. Bergen op Zoom was volgens hem wel degelijk in onderhandeling met Lidl, maar kon niet aan de wensen van de Duitse discounter voldoen.

Te klein

Volgens Coppens kreeg zijn afdeling Economische Zaken al vroeg te horen dat Lidl in West-Brabant zocht naar een locatie om een distributiecentrum te openen. In de Roosendaalse vestiging komen uiteindelijk 1200 mensen te werken. "We hebben destijds direct contact opgenomen, maar we kregen te horen dat Lidl ervoor koos om enkel met ontwikkelaars te onderhandelen", stelt de wethouder.

"Wij hebben daarop contact gezocht met enkele ontwikkelaars om te kijken wat er mogelijk was in Bergen op Zoom. Op dat moment was het laatste perceel van zo'n zeven hectare op Noordland nog niet verkocht, maar dat perceel was helaas te klein voor Lidl. In dezelfde periode meldde zich een koper voor dat terrein en zijn we daarmee in zee gegaan."

Eastside

Na het afketsen van Noordland heeft Coppens nog geprobeerd om de zogenaamde 'eastside' bij Philip Morris aan te bieden. Dat is het braakliggende perceel aan de andere zijde van de snelweg.

"Het terrein is nog in handen van Philip Morris en heeft ook nog geen bestemming als bedrijventerrein. We hebben wel aangeboden om te bemiddelen in het beschikbaar maken van dit terrein, maar dat zou Lidl te lang hebben geduurd", verklaart Coppens. Bovendien was ook de eastside met een kleine acht hectare nog steeds aan de krappe kant voor Lidl.

Arbeidsplaatsen

"Natuurlijk vind ik het jammer dat het ons niet gelukt is om de Lidl binnen te halen", geeft de wethouder toe. Toch vindt hij het te kort door de bocht om te stellen dat enkel de kruimels voor Bergen op Zoom overblijven.

"Sinds ik de portefeuille Economische Zaken heb overgenomen, heb ik ervoor gekozen om liever tien bedrijven met tweehonderd medewerkers naar Bergen op Zoom te halen, dan één grote met tweeduizend werknemers. Dat maakt ons minder afhankelijk van één bedrijf. Het afgelopen jaar hebben zich zestien bedrijven in onze gemeente gevestigd, goed voor 190 arbeidsplaatsen, maar met een uitloop naar uiteindelijk ruim zevenhonderd banen. Dan zijn er nog een aantal grote jongens die nog moeten beginnen met bouwen, maar ook voor zo'n driehonderd banen zorgen. In 2016 kwamen er 374 banen bij en waren er minder faillissementen. Natuurlijk profiteren we als gemeente van de economische bloei, maar die goede cijfers komen ook doordat we aandacht hebben voor de kleine bedrijven."

Auvergnepolder

Desondanks heeft het mislopen van de Lidl Coppens wel aan het denken gezet en van de eastside een serieuze optie voor de toekomst gemaakt. "Ik ga met Philip Morris praten om te horen of zij plannen hebben voor de grond. We moeten ons in het college er nog over beraden wat we er planologisch mee willen, maar ik ben bereid om het bestemmingsplan aan te passen."

De eastside krijgt wat hem betreft de voorkeur boven de Auvergnepolder. "Binnen onze coalitie is afgesproken dat we deze bestuursperiode de polder niet zullen ontwikkelen. Die afspraak staat nog steeds."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief