Foto: Shutterstock

Politie waarschuwt voor phishing tijdens 'week van de internetcriminaliteit'

  Politie

BERGEN OP ZOOM - De politie waarschuwt tijdens de week van de internetcriminaliteit voor phishing. Vaak kan voorkomen worden dat mensen slachtoffer worden van deze vorm van criminaliteit.


Phishing is een vorm van digitale oplichting. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Of ze maken geld over naar een fraudeur die zich voordoet als familielid. Vooral veel ouderen worden het slachtoffer van phishing. 

Phishing 

Phishing is het 'hengelen' naar inlog- en persoonsgegevens. Dit gebeurt via e-mail, WhatsApp, sms of sociale media. Vaak gaat het bericht over een probleem, een prijs of een openstaande factuur. 

Voorkomen 

Het is belangrijk dat je nooit zomaar op (betaal)links klikt, ook niet als deze van bekende personen of bedrijven lijken te komen. Betaal nooit in Bitcoins of andere digitale valuta. Ook benadrukt de politie dat je nooit je persoonlijke gegevens zoals pincodes, BSN of een scan van je legitimatiebewijs moet delen met anderen. Krijg je een verdachte e-mail binnen? Zoek dan op het internet of er meer te vinden is over het desbetreffende e-mailadres. Vertrouw je het niet? Bel dan altijd direct met je bank of desbetreffende instantie en doe aangifte of melding bij de politie. Ook is het verstandig om familie, vrienden en kennissen te waarschuwen. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief