Afbeelding
Foto: Pixabay

Bergen op Zoom pleit tijdens VNG-ledenvergadering voor structurele groei gemeentefonds

Door: Bregje Kop Politiek

BERGEN OP ZOOM - Wethouder Petra Koenders (Financiën) neemt namens de gemeente Bergen op Zoom deel aan de ledenvergadering van de VNG. Tijdens die vergadering bepalen de gemeenten gezamenlijk hoe zij het overleg met het Rijk over de financiële positie van gemeenten verder vorm geen geven.

Bergen op Zoom is mede-indiener van twee moties die hier rechtstreeks betrekking op hebben. Veel gemeenten hebben op dit moment grote moeite om hun begrotingen op orde te krijgen. Zo ook Bergen op Zoom. De Markiezenstad stevent vooralsnog af op een miljoenentekort. "Alle zeilen worden op dit moment bijgezet om tekorten te beperken, maar hulp vanuit het Rijk is hierbij eigenlijk onontbeerlijk."

Daarom worden moties in die richting mee ingediend en worden andere moties in die richting door Bergen op Zoom ondersteund. Een voorbeeld is de motie die voorkomt uit het Zoetermeerse initiatief ‘Raden in Verzet’. Daarin wordt aangegeven dat gemeenten acuut meer structureel geld nodig hebben. Ze hebben dat geld nodig omdat anders vergaande bezuinigingennodig zijn die een grote impact zullen hebben op de gehele sociale infrastructuur, maar ook op praktische zaken zoals hetonderhoud van de openbare ruimte.

De gemeenten die de motie indienen vinden dat dit niet meer uit te leggen is aan hun inwoners.Gemeenten vragen niet alleen oplossingen van het huidige kabinet, maar zetten ook in op de relatie met het kabinet dat gevormd zal worden ná de verkiezingen van 17 maart 2021. Samen met andere gemeenten is Bergen op Zoom van mening dat de structurele tekorten, bijvoorbeeld binnen het sociaal domein, door het Rijk opgelost moeten worden. Niet met incidentele middelen, maar met een structurele groei van het gemeentefonds.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief