Ingrid (links) en Pascale kijken uit naar de toekomst van de bibliotheek,
Ingrid (links) en Pascale kijken uit naar de toekomst van de bibliotheek, Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Ingrid en Pascale

Door: Thijmen Alleman Rubriek

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Deze keer aandacht voor Ingrid de Graaf en Pascale van Zuilen van Bibliotheek de Markiezaat.

Wie is er niet mee opgegroeid; de bieb. Voor opdrachten op school of vlak voor vakanties een paar boeken ophalen voor de reis. Wat de reden ook was, de bieb was dé plek voor boeken. Maar tegenwoordig is dat niet meer het belangrijkste wat de bieb doet. "De bibliotheek is geen boekenkast", lacht Pascale. "Er waren al bibliotheken toen er nog helemaal geen boeken waren. In het oude Griekenland bestonden ze al. Onze collectie boeken is niet langer het doel maar een middel. De bibliotheek is de plaats waar je onvoorwaardelijk mag zijn om te ontmoeten, te lezen en te leren. Wij bieden onafhankelijke toegang tot informatie. Dat doen we binnen en buiten de muren van onze vestigingen. Van de Bergse samenleving willen we weten welke vragen ze hebben en hoe wij ze bij die vragen kunnen helpen."

Kinderen

De laatste jaren is er veel veranderd in de bibliotheek. Daar is Ingrid blij mee. "We zoeken veel meer samenwerking met andere instanties en mensen. Ik werk tegenwoordig nog maar vier uur per week in de bieb zelf. De rest van mijn tijd ben ik aan het werk op scholen of kinderdagverblijven." Ingrid is al sinds 1988 werkzaam bij de bibliotheek. "Ik wilde graag met kinderen werken, maar geen juf worden. Zo kwam ik bij bibliotheekwerk terecht. Heb hier al een stuk of zes functies gehad met hun eigen uitdagingen. Maar altijd in contact met kinderen, ouders, leraren, mensen."

Voor Pascale is het haar derde periode. Tot twee keer toe verliet zijn de bibliotheek omdat er te weinig veranderde. "In het verleden zette de bibliotheek te veel in op het 'boekwinkeltje spelen'. We hadden de nieuwste boeken en waren vooral bezig met wat populair was. Nu kijken we naar wat we echt voor mensen kunnen betekenen en hoe we op scholen leesplezier en leesbevordering kunnen brengen." Ingrid vult aan: "Het doel is om laaggeletterdheid te voorkomen en te bestrijden en mensen toegang te bieden tot een leven lang leren."

Toekomst

Pascale en Ingrid hebben beiden een ideaalbeeld voor de bieb van de toekomst. Pascale: "In iedere wijk een bibliotheek die een soort hub is van instanties. Waar iedereen samenkomt. Niet alleen om te lezen, maar om in contact te komen met elkaar. Om kennis te halen en te brengen." Ingrid: "Ik zou daarbij graag zien dat we ook actief zijn op alle scholen, ook middelbare, om laaggeletterdheid goed te kunnen bestrijden."

Wat vinden jullie mooi aan Bergen op Zoom?

"Wij komen uit Roosendaal en dan valt hier heel erg op hoe mooi het is. De bibliotheek in de stad als gebouw is mooi, maar de omgeving ook. Het historische van de stad trekt ons allebei heel erg. Misschien ook omdat we dat in ons stadje missen."

Wat zouden jullie willen veranderen?

"Mensen moeten zich bewust zijn van hoe sterk samenwerken is. Onze samenwerking met instanties levert zoveel moois op. We willen iedereen dan ook oproepen om daar goed over na te denken. Niet altijd denken: 'Dit is mijn zak met geld wat kan ik hier mee doen.' Nee. Ga samen om een tafel zitten en kijk hoeveel meer er mogelijk is."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief