Eric met de éénègste druk van zijn 'archief'.
Eric met de éénègste druk van zijn 'archief'. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Eric Elich

Door: Thijmen Alleman Rubriek

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Vandaag is het woord aan 'de nar van toen', Eric Elich.

Het is alweer een paar maanden geleden, maar eerder dit jaar nam Eric Elich na 22 jaar afscheid als nar. Wie zegt dat hij zijn 'rol' heeft neergelegd, kan op een passievolle reactie rekenen.

Betovergrootvader

Zodra je iets een rol noemt, dan ga je het spelen "Nar moet je niet spelen, dat moet je zijn." Dat is zijn advies voor de komende nar." Bij Eric zat het nar zijn misschien wel in zijn genen. "Op de afscheidsreceptie kreeg ik van iemand een aantal straatliederen cadeau. Ze zijn gevonden in het Meertensinstituut in Amsterdam en geschreven door mijn betovergrootvader Leonardus Henrikus Elich. Is dat niet mooi. Zowel NAR als mijn naam zitten erin.

Archief

In al die jaren als Nar heeft Eric veel dingen meegemaakt. Die verhalen wilde hij kwijt en daarom heeft hij besloten om een boek erover te schrijven, genaamd 'De NAR van d'n Òòg'eid'. "Het doel van het boek is mensen vertellen wat er achter de schermen allemaal gebeurd. Ze laten beleven wat ik gezien en gedaan heb. Maar het boek is ook voor mezelf, want het is ook mijn archief van de jaren als nar. Twee jaar geleden begon Eric met de eerste verhalen op te tekenen voor zijn boek. "Ik ben begonnen met het opschrijven van herinneringen van mijn jeugdjaren tot het 22 jaar nar zijn. Daar is uiteindelijk dit boek uit gekomen." Het boek staat bomvol verhalen, "Het is een open raam maar er hangt wel vitrage voor. In al die jaren heb ik zo veel mensen ontmoet, al die ontmoetingen hebben een eigen verhaal."

Liedjes

Tussen de verhalen door staan ook veel gedichten en liedjes. "Als ik aan al die jaren terugdenk, zie ik niet alleen mensen en gebeurtenissen, maar dan hoor ik ook de muziek. De liedjes die ik ooit geschreven en gezongen en die de mensen nog niet kennen of gehoord hebben zijn als illustratie in het boek opgenomen. Bij ieder hoofdstuk staat een liedje of gedicht dat erbij past."

Passie

Na 22 jaar is voor Eric een einde gekomen aan een mooie periode, maar hij valt beslist niet in het bekende 'zwarte gat'. Hij heeft het inmiddels alweer druk genoeg met tal van andere projecten. "Ik ben me aan het verdiepen in de geschiedenis van 'de gaper' Er ligt ook nog een boek over bouwclubs in het verschiet. Vastenavend is mijn grootste passie, maar ik wil ook tijd nemen om andere dingen te doen."

Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom?

"Het is een goede leefbare stad. Je hebt hier kunst en cultuur en muziek. En bovenal, hier ben ik thuis."

Wat zou je willen veranderen?

Bergenaren zouden misschien hun horizon wat moeten verbreden. Het chauvinisme zorgt soms voor Berrege op z'n smalst. Soms denken wij dat alleen bij ons het gras groen is maar bij een ander op de koffie gaan kan geen kwaad. Het is ook goed om van buiten naar binnen te kijken om te zien of dat wat je doet goed is.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief