Een jaar geleden nog zonder bijzondere opmaak, nu met logo, gekleurde vakken en vaste indeling.
Een jaar geleden nog zonder bijzondere opmaak, nu met logo, gekleurde vakken en vaste indeling. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Een terugblik

Door: Thijmen Alleman Rubriek

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn die mensen dan die hier zo graag 'vandaan willen komen'? In de serie 'Ik ben Bergen' ga ik op zoek naar het Bergs DNA. Wie woont hier, wat zijn hun verhalen en wat zijn hun dromen. Voor het eerst geen nieuwe interessante Bergenaar, maar een terugblik op een jaar serie.

In augustus van 2017 bedachten de redacteuren op het kantoor aan het Catharinaplein dat er een nieuwe serie in het leven geroepen moest worden. Deze was geïnspireerd door een serie uit de Bode's in Zeeland, waarin een persoon in een aantal tweets werd omschreven. De Bode hier wilde het anders aanpakken en een persoon in de spotlight zetten en zelf laten vertellen. Zo werd de serie Ik ben Bergen geboren. En sindsdien ben ik daarvan de schrijver. Het is wederom augustus en dus is de serie een jaar oud. Een mooi moment om eens terug te kijken op wat er in een jaar allemaal voorbij is gekomen.

50 mensen, 50 verhalen

En dan begin je bij het begin. In dit geval was dat Stephanie Franken. Zij vertelde over haar winkel KEK-lifestyle, maar ook over de depressie die ze had op jonge leeftijd. Overigens is Stephanie de eerste en voorlopig enige die twee keer aan de serie heeft deelgenomen, want in februari kwam ze wederom aan het woord toen het ging over het jubileum van dweilband de Medamme. Dat was een extra bijzondere aflevering, aangezien er ook voor het eerst twee mensen aan het woord kwamen. Vooral de afgelopen maanden is dat nog vaker gebeurd met bijvoorbeeld Puk en Rom Elzakkers en ook de dames van Bibliotheek de Markiezaat.

Verschillende mensen

Allerlei mensen, uit alle lagen van de samenleving kwamen voorbij. Mensen uit culturele verenigingen van de stad, betrokken buurtbewoners, een bierbrouwer, muziekkenners, vijf politici, jong én oud. Iedereen kwam aan het woord. Zo blikte ook oud-burgemeester Han Polman nog eens terug op zijn mooie periode hier, maar kwam ook Ricky Dinkelberg aan het woord over haar inzet voor de buurt.

Twee van de kenmerken van de serie zijn de laatste standaardvragen. Wat vind je mooi aan Bergen op Zoom? En wat zou je willen veranderen? De antwoorden van zoveel verschillende mensen geven een inkijkje in wat we met zijn allen van onze stad vinden.

Wat vinden we mooi aan Bergen op Zoom?

Wat deze vraag betreft zitten de mensen behoorlijk op een lijn. Het is een mooie en historische stad, waarbij vooral de panden, tradities, de cultuur, de natuur en het gevoel dat het een dorp is, belangrijk zijn. Ook de mensen krijgen een mooie pluim. Bergenaren zijn trots, genieten van hun stad en zetten zich massaal in voor goede doelen of voor de verschillende tradities, dat is iets om trots op te zijn. Chapeau daarvoor!

Wat willen we veranderen?

Op deze vraag liggen de antwoorden wat verder uit elkaar. Logisch, iedereen kijkt naar waar hij of zij het meest mee te maken krijgt. Zo geeft Rian van Dort aan dat er iets aan de aalscholvers gedaan moet worden en wil Puk Elzakkers het hutje op de plaat terug, dat door de gemeente gesloopt werd. Toch zijn hier ook een aantal zaken die meerdere mensen willen veranderen. Het parkeerbeleid staat daarbij op één. Sommigen willen de oogkleppen af, dat we meer om ons heen kijken, samenwerking en verbinding met elkaar zoeken. Het mooiste antwoord dat ook een paar keer voorbij kwam, was 'niks'. De stad is perfect zoals hij is.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief