Gerard (links) en Jean-Jacques werken met zes anderen samen om het voorbeeld van Groesbeek (op de foto) naar Bergen te halen.
Gerard (links) en Jean-Jacques werken met zes anderen samen om het voorbeeld van Groesbeek (op de foto) naar Bergen te halen. Foto: Thijmen Alleman

Ik ben Bergen: Gerard en Jean-Jacques

Door: Thijmen Alleman Rubriek

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die 'hier vandaan willen komen'? Vandaag gaat het over het eren van onze bevrijders. Iets waar Gerard Worm en Jean-Jacques van Giels momenteel druk mee bezig zijn.

Jean-Jacques en Gerard zijn namelijk twee initiatiefnemers achter 'Lichtjes op Oorlogsgraven in Bergen op Zoom'. Hun doel is om op 24 december kaarsen te laten branden bij alle 2409 graven op de Canadese en Britse begraafplaatsen langs de Ruytershoveweg. En dat met de hulp van veel vrijwilligers.

Dit moet de eerste editie worden, maar het idee is al een paar jaar oud. "Het werd al lange tijd in Holten gedaan", licht Jean-Jacques toe. "Sinds 2015 is het een landelijk initiatief geworden. Ik kwam het tegen op Facebook in 2016 en vroeg me af: 'Hoe zou dat in Bergen zijn?' Het bleek dat een groepje mensen het hadden opgepakt. Ik heb me toen aangesloten en met een paar vrienden een keer meegedaan. We waren toen met 20 mensen en plaatsten ongeveer 80 kaarsjes." Het idee om het groter aan te pakken, ontstond toen Jean-Jacques in contact kwam met Gerard. "Ik kom oorspronkelijk uit de buurt van Groesbeek en eind 2016 zag ik foto's van de begraafplaats daar met alle kaarsen. Dat was zo indrukwekkend, dat wilde ik hier ook doen." Beide mannen zijn aan elkaar gekoppeld door wethouder Van der Velden en zo ging het balletje rollen.

Geloven

Begin 2017 zaten ze bij elkaar, maar door privéomstandigheden kwam het idee toen niet van de grond. Eind 2017 werd het groter aangepakt. "We hadden al snel een werkgroep van acht mensen bij elkaar", gaat Gerard verder, "Wij werken allemaal heel hard om dit tot een succes te maken en dat doen we omdat we erin geloven. Het is belangrijk om de bevrijders te eren en ons te realiseren wat we aan hen te danken hebben."

Onderduikers

Bij Jean-Jacques werd dat bijna letterlijk met de paplepel ingegoten. "Tijdens de oorlog hebben mijn opa en oma onderduikers gehad. In die jaren hebben de Duitsers veertien keer hun hele huis doorzocht en gelukkig nooit iemand gevonden. Zij waren toen ongeveer 25 jaar oud en hadden kinderen. Dat zij ondanks het risico het 'goede' deden daar heb ik heel veel respect voor. Ik vraag me wel eens af of ik dat ook zou durven."

En zo heeft ieder lid van de werkgroep zijn eigen motivatie om mee te helpen, maar dat geldt ook voor de ongeveer 250 vrijwilligers die zich al hebben aangemeld. Gerard: "Dat zijn vooral volwassenen, maar ook hele gezinnen met kinderen en kleinkinderen. Een school komt met een bus vol leerlingen. Hoe meer mensen komen helpen of kijken, hoe beter."

Wilt u ook meehelpen of een financiële bijdrage leveren? Mail dan naar: gerard@primavendi.nl

We sluiten natuurlijk af met de twee gebruikelijke vragen: Wat vind je mooi aan Bergen en wat zou je willen veranderen?

Gerard: "Bergen op Zoom is een geweldige stad qua cultuur, natuur, verenigingsleven. Helaas ligt Bergen op Zoomnog te veel verborgen. Wij kennen al dat moois, maar de stad is, zeker vanaf de snelweg, weinig zichtbaar. We doen onszelf tekort en zouden onze trots meer mogen uitdragen"

Jean-Jacques: "Het is heel mooi dat deze stad aandacht blijft besteden aan het herdenken. Het houdt het verhaal levend en dat is heel belangrijk. Maar veel Bergenaren zijn nog nooit op een van de oorlogsbegraafplaatsen geweest. Daar zou ik graag verandering in zien, want deze gesneuvelde helden verdienen ons respect.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief