Foto: Nanny Alleman-Van der Wegen

Ik ben Bergen: Thijmen Alleman

  Rubriek

BERGEN OP ZOOM - 'Je hoeft hier niet geboren te zijn om hier vandaan te willen komen.' Het zijn gevleugelde woorden die ooit zijn opgetekend door de Antwerpse dichter Bert Bevers. Maar wie zijn dan die mensen die 'hier vandaan willen komen'?


De alom bekende woorden van Bert Bevers dienden anderhalf jaar geleden als inspiratiebron voor deze serie. Maar de woorden zijn ook vereeuwigd op de Blokstallen. Op de muur van het gebouw die uitkijkt op de Westersingel staan deze dichtregels als constante herinnering aan de schoonheid van onze stad en vooral de mensen die er wonen. Maar wat staat boven deze Stenen Strofe?

In een blauw vlak, staan met grote witte letters slechts twee korte, duidelijke woorden: 'Niets blijft'.

Deze woorden gelden voor gedichten, mensen, ideeën, teksten en dus ook deze serie. Want na anderhalf jaar komt een einde aan Ik ben Bergen. Een einde aan de wekelijkse herinneringen van wat voor mooie en interessante mensen in deze stad wonen, werken of zich inspannen voor alles wat hier ondernomen wordt.

D'r ga niks bove Berrege
Het einde volgt na onze eigen Vastenavend. Een periode die laat zien hoe mensen samen komen, samen genieten, verhalen delen, stappen, bouwen en zich inzetten voor een schitterend feest. Een feest dat nog maar eens liet zien hoe mensen snel verliefd kunnen worden op deze stad. Want waarom anders zouden zes (oud-)burgemeesters het podium betreden tijdens de Schuifdeure om hun liefde voor de stad te bezingen. En mooier kan dat niet dan met 'D'r ga niks bove Berrege'.

Hart aan Bergen verloren
Een van hen, Han Polman, was daar zelfs voor de tweede keer. In 2007 zong het hij publiek al toe. Hij was nog geen twee jaar burgemeester, en toch zong hij het volgende: 'Ik heb m'n hart aan Bergen verloren, wou dat ik eerder had ontdekt, dat ik er net als jullie was geboren, dat ik er was ontsproten en verwekt.' Zo denkt hij er 12 jaar later blijkbaar nog altijd over.

Het idee
Het aflopen van deze serie heeft dan ook niks te maken met de liefde voor de stad of de mensen die hier wonen. Bergen blijft een onuitputtelijke bron van verhalen. Alle stichtingen, verenigingen en clubjes. Overal zit een mooi verhaal achter. Als deze serie een ding aangetoond heeft, hoop ik dat het dat is.

Ook daarnaar verwijst het gedicht van Bevers. Want onder het 'niets blijft' gaat hij verder met de zin: 'behalve toch het idee, je hoeft hier niet geboren te zijn, om hier vandaan te willen komen. En zo is het maar net.

Beste Bergenaren, beste Krabben,

Selu!

Was getekend,

Thijmen Alleman

Wat vind ik mooi aan Bergen op Zoom?

Het is vaker gezegd. Bergen op Zoom is een groot dorp, of een stad als een huis. Mensen kennen elkaar, kijken naar elkaar uit en staan klaar om te helpen. Ze spannen zich in voor mooie feesten, maar ook voor het herinneren van belangrijke zaken. Ze zijn bevlogen en betrokken. Wat wil een mens nog meer?

Wat zou je willen veranderen?

Bergenaren weten hoe mooi de stad is en hoeveel hier te doen is. Maar hoeveel mensen weten dat buiten de stad? Bergenaren zijn vaak kritisch, en dat mag. Sterker nog, dan blijven we allemaal scherper op wat anders kan en wat anders moet. Maar we mogen niet vergeten hoeveel moois we hier hebben. En we mogen daar trots op zijn.

Thijmen Alleman


 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief