Afbeelding

Zaterdagteams en Rapid Toernooi

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Drie van de vier zaterdagteams van BSV wonnen en André van der Graaf en Ton Hertogs plaatsen zich voor de finale van het Rapid Toernooi.

BSV 1 speelde in Scherpenisse tegen ZSC, een combinatieclub tussen Scherpenisse en Zierikzee. BSV 1 won de ontmoeting met een voorlopige uitslag van 5-3. Er was aan Bergse kant winst voor Daniël en Arben Dardha, Matthias Goddé en Marcel van Herck. Remises waren er voor Sim Maerevoet en teamleider Laurens Quinten. Tony Peleman verloor. Een partij vormt nog een discussiepunt, BSV 1 speelt met een rolstoelspeler en in Scherpenisse was er geen gelegenheid voor de rolstoeler om te spelen. De clubs kwamen er onderling niet uit en nu zal het door een protest van BSV in handen zijn van de wijzen van de KNSB. BSV 1 staat nu op een gedeelde 2e tot en met 4e plaats in de 3e klasse G van de KNSB.

BSV 2 speelde in Made tegen 't Paardje en boekte een eclatante zege op het weliswaar sterk verzwakte schaakclub uit Made. Het werd maar liefst 6½-1½ voor de Bergenaren. Winst was er voor Rob Hopman-Been, Freek Schouten, René Paardekam, Adry Goris-Schouwstra, René Punt en Henry Groenveld. De enige remise was voor Oliver de Hert. Angelique Osinga verloor. Door dit resultaat staat BSV 1 samen met DSC 1 uit Dongen aan kop van de ranglijst in de 1e klasse A van de NBSB.

In de promotieklasse van de Zeeuwse schaakbond speelt BSV 3 en staat nu op de 2e plaats in deze klasse. Afgelopen zaterdag won BSV 3 van Landau Axel 3 met 3½-½. De drie winstpartijen voor de BSV-ers waren voor Pieter-Jan Demmers, debutant Bart van Kasteren en Fred Kaijser. Ronny Liekens speelde remise.

BSV 4 speelde met een verzwakt team tegen D4 2 in Oosterhout. Het werd een 5-3 nederlaag. Winst was er voor Bert van der Linden en Wesley Hopman. Remises voor Piet Bruijs en Danny Lindhout. Verloren werd er door Ton Hertogs, Jan Haverhoek, Solon Winterberg en Dion Winterberg. De laatste twee deden daarmee ervaring op voor de toekomst. BSV 3 staat op de 6e plaats in de 2e klasse A van de NBSB.

Donderdag speelt het bekerteam van BSV in en tegen Oisterwijk.

Met al dat teamgeweld moet toch ook de vrijdag gespeelde voorronde voor het Rapid Kampioenschap worden vermeld. In de 1e voorronde had Angelique Osinga een finaleplaats opgeëist, nu was het de beurt voor André van der Graaf en Ton Hertogs.

Het probleem van vorige week had als stand: Wit: Ke1, Dh5, Ta1, Th1, Ld3, Pc3, Ph4, pi: a3, b2, d4, e3, f2, g2, h2 en Zwart: Kd7, Dd8, Ta8, Th8, Lc8, Le7, Pc6, pi: a7, b6, c7, d5, f6, g7, h7. De oplossing: 1.Lf5+ Kd6 2.Pb5#.

Het nieuwe probleem is eigenlijk een oud-probleem. Een van de vorige nummers kreeg u de een probleem van een mat in 7 in de partij van René Punt - Bert van de Linden op te lossen. De witspeler zag het in de partij niet en toen kwam de stelling van het diagram op het bord. Hoe kan zwart nu minimaal remise bereiken? Maar ook dit werd overzien en won wit alsnog.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief