Afbeelding

Voortgang voorronden Open Bergs Schaakkampioenschap

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Vrijdag 10 november was de vierde speelavond van de voorronden van het Open Bergs Schaakkampioenschap. Met nog één voorronde te gaan wordt langzaamaan steeds duidelijker wie na de jaarwisseling in de sterkste finalegroep zullen spelen, en wie in groep B.

In Groep A won Pieter-Jan Demmers van Henk van Houten, de andere partijen in deze groep worden later ingehaald. In deze groep is André van der Graaf inmiddels al zeker van een plaats in de sterkste finalepoule.

In Groep B eindigden de partijen als volgt: Piet Bruys won van Bert van der Linden, terwijl Martin de Smit won van Frank Lambregts. In deze groep is nog geen duidelijkheid over de verdeling van de spelers over de finalegroepen.

In Groep C won Oliver de Hert van Robert Kunst, terwijl Henry Groenveld en Kees de Looff remise overeenkwamen. In deze groep is Oliver de Hert al zeker van een plaats in de sterkste finalepoule.

Op donderdag 16 en vrijdag 17 november spelen de avondteams van BSV weer in de Noord Brabantse Schaakcompetitie. En hopelijk zullen zij net zo succesvol zijn als de zaterdagteams van afgelopen week, die toen allemaal wonnen.

Op zaterdag 18 november is BSV gastheer voor de 28ste Henk Hagedoorn oploswedstrijd van de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden.

Een schaakprobleem is een puzzel op het schaakbord, waarbij de normale spelregels gelden. Tijdens de oploswedstrijd krijgen de deelnemers meerdere schaakproblemen voorgeschoteld, waarvan zij binnen een bepaalde tijd de oplossing moeten proberen te vinden. Er wordt gespeeld in twee groepen, een groep voor geoefende oplossers, en een groep voor beginnende oplossers. De oploswedstrijd begint om 10:30 in het clublokaal van BSV in Dependance Sport & Beweging van RSG 't Rijks aan de Rijtuigweg 4 in Bergen op Zoom, deelname aan de oploswedstrijd staat open voor alle belangstellenden, zie voor meer informatie www.probleemblad.nl

Ook deze Bode bevat wekelijks een schaakprobleem. Het probleem van de vorige keer had als stand: Wit: Kh2, Dh8, Te8, pi: a3, d4, f2, g2, h3; Zwart: Kg5, Df1, Tb1, pi: a6, d5, f7, g6, h7, met als opgave hoe kon wit mat geven in 7 zetten? Wit begint met 1.Te5+. Op 1舰 Kh6 volgt meteen mat met 2.Df8; op 1舰 Kh4 kan wit kiezen tussen 2.Dxh7 mat en 2.g3 mat, terwijl op 1舰 Kf4 2. Df6 mat volgt. De beste verdediging voor zwart is 1舰 f5. Wit vervolgt dan met 2.Dd8+. Als zwart nu 2舰 Kh6 speelt wordt hij mat gezet met 3. Dh4+ Kg7 4.Te7+ Kf8 5. Df6+ Kg8 6. Dg7 mat. Speelt zwart 2舰 Kh5, dan kan hij het mat één zet langer uitstellen; wit wint dan met 3.g4+ Kh6 4. Dh4+ en verder zoals hierboven beschreven.

Het nieuwe probleem komt uit een partij tussen Piet Bruys met wit tegen Martin de Smit. Het is een partij uit Groep B van de voorronde van het Open Bergs kampioenschap. Hoe wint wit de partij?



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief