Afbeelding

Petangeske-spelers wederom naar EK petanque

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - Van donderdag 21 t/m zondag 24 september vindt het Europees Kampioenschap Petanque voor beloften plaats in Saint Pierre lès Elbeuf (zo'n 140 km ten noordwesten van Parijs, Frankrijk).

Beloften zijn jeugdige spelers in de leeftijd van 18 tot 23 jaar. De petanquehal waar de EK's gespeeld worden is het grootste boulodrome van Europa. Het "Espace Henri Salvador" is geopend in 2008 en vernoemd naar een van de beste spelers van de wereld.

Alle Europese landen hebben zich aan kunnen melden voor het EK. De landenteams bestaan doorgaans uit vier spelers en komen steeds als triplette-teams (drie spelers) tegen elkaar uit. Tegelijkertijd met dit landen-EK vindt er een apart kampioenschap precisieschieten plaats, zowel voor de dames als voor de heren. Elk land mag één vrouwelijke en één mannelijke deelnemer afvaardigen voor dit onderdeel.

Behalve Nederland doen ook België, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Israël, Italië, Monaco, Polen, Rusland, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland mee. Het ziet ernaar uit dat het een kampioenschap met petanque op hoog niveau zal gaan worden, want veel van de deelnemende mannen en vrouwen hebben al laten zien dat zij tot de wereldtop behoren. Bovendien wordt dit keer het EK Beloften tegelijkertijd gehouden met het EK mannen, zodat spel op wereldniveau gegarandeerd lijkt.

Voor de Nederlandse beloften-teams heeft Jeu de Boulesvereniging Petangeske uit Bergen op Zoom het voorrecht om voor elke categorie een speler af te mogen vaardigen. Bij de dames komt Ellen Walrave voor Nederland uit, terwijl bij de heren Charles Gelijn Nederland zal vertegenwoordigen.

Ellen, 19 jaar, is sinds 2009 lid van Petangeske. Vorig jaar nam zij voor de tweede keer deel aan het Europees Kampioenschap en wist ze bij het individuele onderdeel precisieschieten de tweede plaats te bereiken. Ook dit jaar zal zij Nederland vertegenwoordigen bij het precisieschieten.

Charles, 22 jaar, is ruim een jaar lid van Petangeske. Net zoals bij Ellen, wordt het ook voor Charles de derde keer dat hij voor Nederland uitkomt bij een EK beloften.

Het belooft in Frankrijk een spannende strijd te gaan worden. Nederland zal zowel bij de beloften-vrouwen en beloften-mannen als bij de mannen zijn uiterste best doen om een zo goed mogelijk eindresultaat neer te zetten. Geen gemakkelijke opgave, want er is een zeer sterk deelnemersveld aanwezig waar de drie Nederlandse teams weerstand aan moeten bieden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief