Leerlingen van het Roncalli laten zich in de First LEGO League van hun allerslimste kant zien.
Leerlingen van het Roncalli laten zich in de First LEGO League van hun allerslimste kant zien.

Roncalli leerlingen laten zich van slimste kant zien bij First LEGO League

Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM – “Toen ik acht was speelde ik ook met lego, maar dat ik nu op school met lego zou spelen had ik nooit gedacht, en al zeker niet dat ik er zulke serieuze dingen mee zou maken.” In één lange zin vat Roncalli-leerling Vidar Goosen de essentie van de First LEGO League samen. Tijdens het vak PRO-SCIENCE laten de leerlingen van Roncalli zich in de First LEGO League van hun allerslimste kant zien.

Via de First LEGO League dagen wetenschapspromotor First en speelgoedfabrikant lego jongeren van negen tot veertien jaar uit om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van een serie opdrachten. Het thema is dit jaar “Into Orbit”, ruimtevaart dus. Met hun LEGO-robots – die ze zelf bouwen en programmeren – proberen de leerlingen onder andere een satelliet in de juiste baan te brengen, de zwaartekracht te verslaan, een antenne te richten, kraters te overbruggen en bouwstenen te vervoeren. Leuk is die uitdaging zeker, maar makkelijk allerminst.

Hulp van experts

Zelfstandig roepen de leerlingen hulp in van experts, onder andere van de Technische Universiteit Delft, of van psychologen die ze ondervragen over de psychische effecten van ruimtevaart. Een andere expert, Jan Linders van Sabic, een internationaal petrochemisch bedrijf, loopt door de klas. Sabic is sponsor van de First LEGO League, Linders legt uit waarom, en waarom hij geniet van zijn rol als coach. “Wij zijn een technologiebedrijf en zijn geïnteresseerd in de techneuten van de toekomst. Bovendien leveren wij plastic aan lego, dus er is een mooie link. Het is geweldig om deze leerlingen te coachen, al moet ik ervoor waken dat ik niet zélf de problemen probeer op te lossen. Ik blijf techneut en vind de uitdagingen in de First LEGO League prachtig. Bovendien verbaas ik me over wat deze leerlingen doen en kunnen. Sommige zou je met plezier een plek in een bedrijf toevertrouwen, zoveel talent.”

Probleemoplossend vermogen

Ondertussen spreekt Vidar Goossen (13) al zijn probleemoplossend vermogen aan. Hij heeft een nieuwe manier bedacht om zijn robot bouwstenen te laten vervoeren en staart geconcentreerd naar zijn Chromebook. In LEGO-Mindstorms probeert hij de wielen van zijn robot genoeg kracht, en de arm genoeg duwkracht te geven om de stenen de ideale duw te kunnen geven. “Het moet lukken”, peinst hij. Tegelijkertijd proberen Mees Melis (14) en Roos Janssen (13) de ideale arm voor de robot te bouwen, zodat het programmeerwerk van Mees perfect wordt uitgevoerd. Ze overleggen bloedserieus met elkaar. “Dat je moet samenwerken, is zo leuk aan dit project”, vindt Roos, “samen bedenk je meer dan alleen.” Mees bedenkt hoe hij van twee legostenen het ene, ideale blokje, dat hij niet kan vinden, kan maken. Jan Linders lacht trots om: “Bouwen is net zo belangrijk als programmeren en het is mooi om te zien hoe vloeiend er geïmproviseerd wordt om tot een oplossing te komen. Lego is leuk speelgoed, maar dit is serieuze engineering.”

Onderzoeken en creatief zijn

Dat vindt ook Pro-Sciencedocent Bjorn Hartog, die het project begeleidt. “Onderzoeken en creatief zijn, is minstens zo belangrijk als programmeren”, zegt hij, “en ik zie hoe dit project het beste in elke leerling naar boven brengt. Dit zijn leerlingen uit onze vwo/Excellent-groep, dus ik wist al dat ze slim waren. Maar als ik zie hoe ze hun talent in de praktijk brengen, dan kan ik niet anders dan genieten. Binnenkort zijn de wedstrijden van de First LEGO League. Ik hoop dat Roncalli het heel goed gaat doen!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief