St. Martinuskerk Halsteren
St. Martinuskerk Halsteren Foto: Elly Driesprong

Beethovenherdenkings-concert beiaard Halsteren

Sport en vereniging

HALSTEREN - Op 16 december vindt om 11.00 uur een bijzonder concert zijn op de beiaard van de St. Martinustoren te Halsteren.

Het is op die dag precies 250 jaar geleden dat de wereldberoemde componist Ludwig van Beethoven in Bonn geboren werd. Hij behoort samen met Mozart en Haydn tot de Eerste Weense School. Hij stond in de overgang van classicisme naar romantiek. Z’n oeuvre heeft in de 19e eeuw een bepalende rol gespeeld. Hij componeerde bekende 9 symfonieën, 32 pianosonates en talloze werken voor wisselende bezettingen en instrumenten. Het slotdeel van de 9e symfonie is uitgegroeid tot een wereldwijd lied voor de vrede, ‘Ode an die Freude’. De grootvader van Beethoven kwam oorspronkelijk uit Mechelen (België). De stad van de beiaarden waar ook een internationale beiaardschool gevestigd is.

Beiaardier Piet Hamelink (1946), beiaardier van Sluis en Axel en opgeleid in Mechelen, heeft speciaal voor deze herdenking een gevarieerd en licht concertprogramma samengesteld rond Beethoven en tijdgenoten. En natuurlijk zal het romantische ‘ Fur Elise’ daar niet in ontbreken. Piet Hamelink is naast een ambtelijke baan altijd met muziek, koordirectie en orgel bezig geweest. De passie voor de klokken is op latere leeftijd ontstaan. Hij wil die passie graag delen met zijn publiek. Ook in deze moeilijke tijden kunnen de klokken zorgen voor lichtheid, troost en hoop en passen goed in de decembermaand. De klokken zijn direct rond de St. Martinustoren goed en veilig te beluisteren en programma’s zijn ter plekke verkrijgbaar bij de kerk. En ook al is de temperatuur laag, de frisse lucht en de winterzon zullen in combinatie met de klokken zorgen voor een heel bijzondere herdenkingssfeer.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief