Afbeelding
Foto: Marc Molenaars

Leerlingen ontwerpen prikkelende tuin voor tanteLouise

Door: Janny Mathijssen Sport en vereniging

BERGEN OP ZOOM - De opdracht, zo bekent een van de scholieren, leek eenvoudig: ontwerp een tuin voor verpleeghuis de Lindenburgh in Steenbergen, één die alle zintuigen prikkelt. “Maar dat viel nog lelijk tegen. Nooit geweten dat de zorg zo veelzijdig is en dat er zoveel techniek bij komt kijken.”

Ze hadden er een hele kluif aan, de leerlingen uit de vierde klas van het Technasium, zeg maar bollebozen met een voorliefde voor exacte vakken. Vrijdag presenteerden ze hun definitieve ontwerpen aan tanteLouise, de opdrachtgever van deze interessante ‘challenge’. Een vierkoppige jury liet zich aangenaam verrassen door een grote variatie aan originele en vernieuwende ideeën, maar ook hele praktische ontwerpen. Zoals een moestuin - met vogelkooi - in twee etages. “Het is een rond ontwerp, dus zonder gevaarlijke hoeken, waarbij het mogelijk is om zowel staand als zittend te tuinieren. Dat laatste is van belang voor bewoners met somatische klachten die in een rolstoel zitten”, vertelden Wout, Nienke, Montserrat en Lisemijn.
Ook andere ontwerpen zijn al even doordacht. De leerlingen hebben zich dan ook uitgebreid verdiept in de leefwereld van dementerende ouderen en bewoners die kampen met een lichamelijke aandoening. Ze brachten daarvoor onder meer een bezoek aan de locatie Vissershaven, waar dementerenden met inzet van de nieuwste technieken zoveel mogelijk vrijheid genieten. En dat verbaasde de jongeren. “Er wordt zoveel technologie gebruikt in de zorg; dat hadden wij nooit gedacht.
Directeur Zorg Jan-Kees van Wijnen en Marcha Kwisthout (de locatiemanager van De Lindenburgh) waren al net zo verrast met de puke ideeën die ze in twee sessies kregen voorgeschoteld. Van een lichtfontein waarvan de waterstralen door de bewoners zelf kunnen worden gestuurd tot een volledig glazen praathuis met een aquarium vol vissen als dak. “Een echte blikvanger”, zegt Irene, die met het bijzondere object ook jongeren hoopt te lokken.

Beste idee
Het beste idee was afkomstig van Alex Bertram, Thomas Tak, Luca Jansen en Bradley Brodi. Zij bedachten een kiosk waarin bewoners heerlijk kunnen relaxen in stoelen die gluid maken terwijl ze kijken naar projecties op de wand en de airco een lekker luchtje verspreidt. “Jullie zijn er, heel knap, in geslaagd om alle vijf de zintuigen onder een dak te brengen. Nog leuker is het dat dit ontwerp goed uitvoerbaar lijkt. Onze tuinarchitect kan de mouwen opstropen”, zegt Van Wijnen. Want het is zeker de bedoeling dat tanteLOuise een of meer ideeën van de scholieren ook daadwerkelijk gaat uitvoeren. “En misschien niet alleen bij de Lindenburgh; we hebben nog veel locaties.”
De nieuwbouw van verpleeghuis De Lindenburgh is eind oktober klaar. De leerlingen van het Teachnasium, die ook allemaal nog een cadeautje kregen, zijn alvast uitgenodigd om bij de opening aanwezig te zijn. [l]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief