Meer dan 100 stormmeldingen in provincie Zeeland
Foto: Venema Media

Meer dan 100 stormmeldingen in provincie Zeeland

  112 Meldingen

ZEELAND - De meldkamer van de brandweer Zeeland heeft vandaag meer dan 100 meldingen ontvangen in verband met de storm Ciara die momenteel over Nederland trekt. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).


Het aantal keer dat de brandweer echt is ingezet, ligt momenteel ergens rond de 20 keer. Rond 11.40 uur was in Heinkenszand de eerste inzet. De brandweer moest daar uitrukken voor een losgewaaid wandpaneel aan een gebouw aan de Dorpsstraat. Deze werd met behulp van een ladderwagen weggehaald.

Daarna bleef het in de provincie even rustig. Tot in Middelburg rond 13.35 uur gemeld werd dat bij een Albert Heijn in het centrum platen van het dak dreigden af te waaien. Dit kon de brandweer gelukkig voorkomen. Wel dat bij de Albert Heijn-supermarkt, welke momenteel wordt verbouwd, vanaf het dak platen weg dreigden te waaien. Uit voorzorg werd een deel van de Pottenbakkerssingel voor winkelcentrum Tref afgesloten. Ook bij de Beenhouwerssingel werd een stuk van de straat dicht gedaan. Dat had echter niet te maken met het incident bij de supermarkt, maar met het feit dat hier een dakpan los is losgeraakt.

Ook in Tholen moest de brandweer uitrukken. Een omgevallen boom zorgde zondagmiddag voor verkeershinder aan de Nieuwe Postweg. De boom stond op een lager niveau in een weiland, maar viel tegen de brug aan. De brandweer is ter plaatse gekomen om de boom op te ruimen. Agenten zorgden ervoor dat het verkeer werd omgeleid. 

De verwachting is dat het niet alleen hierbij zal blijven. Zeeland moet zich namelijk flink schrap zetten voor de komst van storm Ciara. De harde windstoten van vanochtend waren namelijk pas het begin. Vanaf de tweede helft van de middag neemt de wind verder toe en vanavond zal het bovendien flink gaan regenen. Het KNMI heeft Code Oranje afgegeven voor heel het land. Het advies is daar om je auto niet onder een boom parkeren, je tuinmeubels veilig stellen en zelf heel de dag binnen blijven. Aan het einde van de middag en in de avond bereikt de storm pas echt ons land, en kunnen er windstoten van ruim 130 kilometer per uur voorkomen. 

Overlast

De overlast van de storm zal vandaag groot zijn. KLM schrapte al vele vluchten, en de KNVB zette een streep door alle eredivisieduels van vandaag. Ook veel evenementen kunnen vandaag vanwege de zware wind niet doorgaan.

Waarschijnlijk zal de storm ook voor veel materiële schade gaan zorgen wanneer het zijn hoogtepunt bereikt. De verwachte windstoten zijn hard genoeg om dikke takken te laten afbreken van bomen en om voor schade aan woningen te zorgen. De brandweer heeft op Facebook al een handige checklist gedeeld met wie je moet bellen bij welk soort schade. Ook Farmers Defence Force draagt een steentje bij. De boeren hebben een noodnummer geopend voor mensen die morgen tijdens de storm Ciara zwaar materieel nodig hebben. Dat kun je bellen wanneer bijvoorbeeld een omgevallen boom een weg blokkeert. Het noodnummer is 06-27595999.

Robbert Temmen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Horecatoppers

Kamperland

Reachtruck / Heftruck chauffeur

Hansweert

Operators

Kruiningen en Bergen op Zoom

meerdere vacatures

Kruiningen

Medewerkers huishoudelijke dienst

Kamperland