Afbeelding
Foto: Morguefile

Column Eugène de Kok: 'Geen nieuwe kansen'

Door: Eugene de Kok Column

Sta me toe nog een paar regels terug te blikken op het afgelopen jaar. 2017 was natuurlijk vooral het jaar van de MeToo-discussie. Het Amerikaanse Time verkoos twee weken geleden niet voor niets klokkenluiders Isabel Pascual, Adama Iwu, Susan Fowler, actrice Ashley Judd en zangeres Taylor Swift samen tot persoon van het jaar. Zij waren volgens Time de boegbeelden van de discussie over seksueel misbruik, die overal ter wereld werd losbarstte. De reputaties van acteur Kevin Spacey, filmproducent Harvey Weinstein en die ontzettend vreemde cowboy-senator uit Alabama vielen snoeihard aan diggelen, omdat ze in het verleden vrouwen (en mannen) seksueel hebben misbruikt.

In dat licht kijk ik soms met verbazing naar Nederland. Op de laatste zaterdag van het jaar las ik het meest vreemde interview van 2017. Na twee jaar stilzwijgen maakte Camiel Eurlings zijn excuses voor de mishandeling van zijn ex-vriendin, al formuleerde hij deze zo misselijkmakend omslachtig dat het net zo goed geen excuses kunnen zijn. "Er zijn grenzen aan wat je over je privéleven op straat kunt en wilt leggen. Ik heb daarbij de publieke impact onderschat. Dat spijt me oprecht, vooral voor mijn ex-vriendin", zegt hij in de NRC. Ik begrijp deze zinnen niet. Volgens mij zegt hij namelijk alleen dat hij het jammer vindt dat alles zo breed is uitgemeten. Eurlings heeft het verderop ook nog over een 'wederzijds handgemeen', alsof dat zijn actie goed maakt.

Iemand van de atletencommissie van NOC*NSF reageerde zaterdagmiddag dat de excuses een goede eerste stap waren. Nee! Het spijt de als KLM-topman totaal mislukte Eurlings niet dat hij zijn vriendin sloeg, het spijt hem dat zijn baantjes bij NOC*NSF en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) daardoor op de tocht staan.

Eurlings is veel te ijdel om zichzelf als dader te zien. Een nieuw jaar, nieuwe kansen, zeggen ze, maar hopelijk niet voor Eurlings. Hij moet eerst met het schaamrood op zijn kaken vertrekken bij NOC*NSF en IOC, daarna leren wat oprecht betekent en dan daadwerkelijk oprecht zijn spijt betuigen. Pas daarna kan hij wellicht ergens anders aan de slag. Hij moet blij zijn dat hij niet in Amerika woont. 

DOOR EUGÈNE DE KOK



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief