Afbeelding
Foto: Iman Fase

In alle kernen Goes en in Heinkenszand zijn vanavond herdenkingen voor slachtoffers oorlog

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - In alle kernen van de gemeente Goes en in Heinkenszand worden vrijdagavond de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en andere conflicten, oorlogshandelingen, terreur, racisme en bij vredesoperaties herdacht.

In Goes begint de herdenking in de Grote of Maria Magdalenakerk om 19.00 uur. Er is onder meer een lezing van de uit Yerseke afkomstige Marlies Allewijn. Zij heeft het boek ‘Ze was 16’ geschreven.

Verder leest het kindercollege voor uit het dagboek van Anne Frank en worden er bij het monument op de Grote Markt, na de twee minuten stilte, kransen gelegd door het gemeentebestuur, organisaties en andere betrokkenen. Om 20.30 uur wordt de herdenking afgesloten met een uitvoering van ‘Requiem’ van Luigi Cherubini door het Madrigaalkoor van de Zeeuwse Muziekschool en Zeeuws kamerorkest TY.

Stilte

In de dorpen Kattendijke, Kloetinge, ‘s-Heer Arendskerke, ‘s-Heer Hendrikskinderen en Wolphaartsdijk bestaat de plechtigheid ook steeds uit een of meerdere toespraken, muziek en natuurlijk de twee minuten stilte en kransleggingen. Bij elke herdenking is een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur aanwezig. De precieze programma’s staan op de website van de gemeente.

Heinkenszand

In de gemeente Borsele is één herdenking, bij de plaquette op het Van der Biltplein in Heinkenszand. De plechtigheid begint om 18.45 uur in vergader- en congrescentrum De Stenge. Er zijn toespraken, Jan en Jopie Minnaard lezen een gedicht voor en er is muziek van doedelzakspeler Thijs Martens en Het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp is aanwezig met enkele voertuigen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief