Afbeelding
Foto: Shutterstock

Soroptimistclubs verzamelen handtekeningen tegen sluiting gezinslocatie AZC Goes

Door: Amber Kuijs algemeen

GOES - De Zeeuwse Soroptimistclubs hebben handtekeningen verzameld tegen de sluiting van het asielzoekerscentrum in Goes. Deze petitie gaan zijn aanbieden aan de directie van het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). 

Het COA wil aankomende zomer 2018 de deuren sluiten van de gezinslocatie aan de Albert Plesmanweg in Goes. De reden hiervoor is een meer rendabele bezetting van bedden. De drieënzestig kinderen, inclusief ouders, worden dan verplaatst naar andere gezinslocaties in Nederland of worden het land uitgezet. 

De Soroptimistclub is hier op tegen omdat de gezinnen dan weer moeten verhuizen. De asielzoekers moeten dan hun vrienden achterlaten, van school veranderen en wennen aan een nieuwe omgeving. De club vindt de beslissing dan vanuit humanitair oogpunt niet rendabel. Hierom stellen zij een aantal vragen aan de directie:

  • Waarom moeten deze gezinnen en met name de kinderen opnieuw een vertrouwde omgeving verlaten?
  • Waarom wordt er uitsluitend gekeken naar 'de bedden' en niet naar de mensen?

De gezinnen op deze locatie zijn uitgeprocedeerd en mogen in Nederland blijven wonen tot het jongste kind achttien is. Alleen willen de landen van herkomst vaak niet meewerken aan die terugkomst. Daardoor zijn de gezinnen stateloos en zitten ze klem. 

De vrouwenclubs dringen het COA er op aan de beslissing over de sluiting terug te draaien. 

Soroptimisten zijn vrouwen die de levensomstandigheden en de status van vrouwen en meisjes willen verbeteren door middel van onderwijs en economische en politieke bekrachtiging.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief