Foto: Coby Weijers

Heemkundige Kring De Bevelanden is er voor iedereen

GOES - De nood is nog niet echt aan de man, maar als het bestuur van Heemkundige Kring De Bevelanden alles wil blijven doen zoals ze nu doet, moeten er mensen bij komen. “We willen de jongste geschiedenis van de Bevelanden levend houden”, zegt voorzitter Piet Hamelink.


Het gaat goed met Heemkundige Kring De Bevelanden. De kring is groeiende en tikt de 500 leden aan. Secretaris Frits de Kaart ziet dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in geschiedenis en denkt dat de groei komt door alle activiteiten en de toegenomen zichtbaarheid.

Succesvol

Zowel online als offline laat de kring zich zien, zoals in het eigen tijdschrift De Spuije en Weekblad de Bode waarin om de week de rubriek Bevelands Heem staat. “Dat zijn zaken die ik oppak en leuk vind om te doen. Zo heeft iedereen in het bestuur zijn taken en weet wat hij of zij moet doen”, vertelt hij.

Juist daarom zijn er nieuwe mensen nodig. “Je kunt de kring best draaiende houden met een bestuur van drie man, maar als je het goed wilt doen, moet je genoeg mensen hebben.” Het bestuur telt momenteel acht leden. Een vacature voor een negende man of vrouw staat al een tijdje open. “We hebben actief proberen te werven, onder meer in de gemeente Reimerswaal, maar tot op heden is dat niet succesvol geweest”, vertelt voorzitter Piet Hamelink.

Gemeenteraad

Met een penningmeester en webmaster die hebben aangegeven te willen stoppen is het tijd voor actie, vindt Hamelink. Als voormalig lid van de gemeenteraad in Noord-Beveland en Provinciale Staten kent hij genoeg mensen. “We willen niet per se uit eigen kring werven. We willen een breed draagvlak hebben als bestuur. De heemkundige kring is er voor iedereen. Dat moet je ook zien in de samenstelling van het bestuur. Mensen uit het oosten van Zuid-Beveland, vrouwen of iemand uit de reformatorische hoek zijn dan ook zeer welkom. Jong of oud, man of vrouw, het maakt ons niet uit.”

De Spuije

Je hoeft niet per se een historicus zijn, maar moet wel feeling hebben met de lokale geschiedenis. Heemkundige Kring De Bevelanden doet onderzoek naar de lokale geschiedenis, organiseert tentoonstelling, thema-avonden, excursies en lezingen in samenwerking met Historisch Museum De Bevelanden, werkt ook met andere organisaties samen en geeft drie keer per jaar tijdschrift De Spuije uit. “Daarin plaatsen we verhalen op wetenschappelijke basis over de lokale geschiedenis. Het is veel meer dan een clubblaadje. Onze leden waarderen dat”, aldus De Kaart. “Verder geven we regelmatig advies over lopende zaken, zoals vorig jaar over het belang van het gemeentearchief en de hoteltoren van Van der Valk. Dan zeggen we dat deze niet te hoog moet zijn, omdat historisch gezien niet past in de omgeving”, legt Hamelink uit.

Bovendien worden de leden vaak om advies gevraagd als het gaat om naamgeving.

Klauwen

Zo verzon bestuurslid Ad Beenhakker de naam De Drie Klauwen voor het knooppunt van de Sloeweg met de Westerscheldetunnel en Bernhardweg. De viaducten zijn vernoemd naar een monumentale boerderij, die ooit in de omgeving van de Sloeweg heeft gestaan.

Het bestuur vergadert eens in de zes weken in Café Baarends aan de Voorstad in Goes.

Mensen die iets willen doen voor de kring kunnen contact opnemen met voorzitter Piet Hamelink: 0113-371227 of 06-22485570. Ook kunnen ze een mailtje sturen naar info@hkdebevelanden.nl.

Meer informatie over heemkundige kring is te vinden op de website www.hkdebevelanden.nl.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>