Aardbeienplukkers aan het werk.
Aardbeienplukkers aan het werk. Archieffoto

‘Beveland heeft 2350 arbeidsmigranten en te weinig huisvesting’

Door: Britta Janssen Actueel

GOES - In de vijf Bevelandse gemeenten werken in totaal zo’n 2350 arbeidsmigranten. Dat stellen Goes, Borsele, Reimerswaal, Kapelle en Noord-Beveland na gezamenlijk onderzoek. Daar komen er jaarlijks ongeveer 100 bij, tot zo’n 3350 in 2029. “Voor de huisvesting is zowel vernieuwing als uitbreiding nodig”, vertelt de Reimerswaalse wethouder Kees Verburg dinsdag namens de Bevelandse gemeenten.

De vijf gemeenten brachten de behoefte aan arbeidsmigrantenhuisvesting in kaart om regionaal beleid te kunnen maken. Hiervoor ondervroegen ze detacheerders en ondernemers die arbeidsmigranten inhuren en onderbrengen op hun terrein, zoals fruittelers. “31 procent van de gevraagde bedrijven hebben de enquête ingevuld, waaronder 10 van de 19 grotere detacheerders en dit is een goede respons”, aldus Verburg. 

Groei

De gemeenten concluderen dat er ongeveer 2350 arbeidsmigranten op de Bevelanden werken en vooral in de land- en tuinbouw en voedingsindustrie, zoals visverwerking. Ze verwachten een groei voor de toekomst, bijvoorbeeld omdat de lokale bevolking vergrijst. “Er lijkt momenteel onvoldoende huisvesting te zijn in Beveland. Er werken 15 procent meer arbeidsmigranten dan er wonen en tijdens de piekmomenten is het tekort groter.” Zo werken er bijvoorbeeld arbeidsmigranten in Reimerswaal die in West-Brabant wonen.

Goedkeuren

Daarom is er nieuwe huisvesting nodig. Waar die accommodaties gerealiseerd worden en hoe ze eruit gaan zien, is nog onbekend. De gemeenten maken eerst op basis van de cijfers uit dit onderzoek een regionaal beleidsplan. De gemeenteraden moeten dit wel alle vijf apart goedkeuren. Dat lukt naar verwachting pas volgend jaar.

Kritischer

Naast extra huisvesting is ook renovatie van de al bestaande accommodaties nodig. “Arbeidsmigranten worden steeds kritischer, bijvoorbeeld omdat in het oosten van Europa ook de economie aantrekt. Ze willen niet meer met anderen die ze niet kennen een kamer delen.” Daardoor zijn er volgens Verburg meer een- en tweepersoonskamer nodig. “Het wordt voor detacheerders moeilijker om arbeidsmigranten te vinden. Kwalitatieve woningen zijn steeds belangrijker in het verkooppraatje. We moeten niet hebben dat bedrijven vertrekken, omdat ze geen arbeidsmigranten kunnen krijgen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief