rechtbank-large
rechtbank-large

5 jaar cel voor 20-jarige dader dodelijk ongeval in Goes

Door: Mura Kuijpers Politie

GOES - De rechtbank heeft donderdag een 20-jarige inwoner van Kloetinge veroordeeld tot een gevangenisstraf van 45 maanden, waarvan 5 maanden voorwaardelijk, voor het veroorzaken van een verkeersongeval in Goes. Een 33-jarige vrouw uit Goes en haar 30-jarige vriend uit Macedonië kwamen hierbij om het leven. De man mag daarnaast ook vijf jaar lang geen auto besturen. 

Het ernstige ongeval vond plaats op 28 oktober 2018 bij de kruising van de Van Spiegelstraat met de Kloetingseweg in Goes. Hier mag maximaal 50 kilometer per uur worden gereden. De man reed met te veel alcohol op echter een snelheid die lag tussen de 100 en 115 kilometer per uur. De man passeerde vervolgens zonder te remmen een fietsoversteekplaats, waar hij in botsing kwam met de slachtoffers die op dat moment met de fiets de weg overstaken

Hoewel het rijgedrag van de man in het dagelijks taalgebruik roekeloos kan worden genoemd, kan het volgens de bestaande rechtspraak van de Hoge Raad niet zo worden betiteld. Roekeloosheid is juridisch gezien de zwaarste, aan opzet grenzende schuldvorm. Volgens de rechtbank heeft de man zich in zeer hoge mate onvoorzichtig gedragen en grenst zijn handelen aan roekeloosheid.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat zijn gedrag heeft geleid tot de dood van twee jonge mensen die nog een heel leven voor zich hadden. De familie en naaste omgeving van de slachtoffers is onherstelbaar leed toegebracht. Gezien de mate van schuld van de man en de zeer ernstige gevolgen is daarom een gevangenisstraf van aanzienlijke duur op zijn plaats. De rechtbank houdt er verder rekening mee dat de man zich eerder schuldig heeft gemaakt aan het rijden onder invloed en aan gevaarlijk verkeersgedrag. In het voordeel van de man houdt de rechtbank rekening met zijn jonge leeftijd. Voor de voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden geldt een proeftijd van twee jaar. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief