Een zomerdag op het Badstrand.
Een zomerdag op het Badstrand. (Foto Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Ruben Oreel )

Zakkenrollerij aan de kust piekt in zomermaanden

  algemeen

ZEELAND - Aan de kust komen met name lichtere vermogensmisdrijven in de zomermaanden vaker voor dan in de rest van het jaar. Dat maakt CBS vandaag op basis van een nieuwe analyse bekend. Ruim een kwart van de registraties van zakkenrollerij in de kuststreek werden in de periode 2016-2018 in juli en augustus gedaan. Fietsendiefstal en diefstal uit of vanaf overige vervoersmiddelen volgen. 


De lichtere vermogensdelicten komen relatief vaak voor in de maanden juli en augustus. 27 procent van de registraties van zakkenrollerij, 25 procent van de fietsendiefstallen en 23 procent van de diefstallen uit of vanaf overige vervoersmiddelen vonden in deze maanden plaats. 

Overig diefstal
Toch is zakkenrollerij niet het meest voorkomende lichte vermogensdelict aan de kust. 690 geregistreerde gevallen in juli en augustus zijn in de categorie 'overig diefstal'. Dat betreft voornamelijk eenvoudige diefstallen zoals het stelen van een telefoon of zonnebril. Daarna volgen 580 fietsendiefstallen, 330 gevallen van oplichting en 300 keer diefstal uit/vanaf een personenauto. Er werd 100 keer een zakkenrollerij geregistreerd. 

65 procent van de slachtoffers van zakkenrollerij in de zomer is afkomstig uit een andere gemeente dan waar het misdrijf plaatsvond. Het gaat dan vaak om dag- of verblijfstoeristen of om mensen die hier tijdelijk verblijven. Dit aandeel is ruim twee keer zo groot als diefstal uit/vanaf vervoersmiddelen als motor of scooter en fietsendiefstallen. 

Vernielingen en geweldsmisdrijven
Het aantal misdrijven in de zomer is aan de kust groter dan in de rest van het land. Er werden in juli en augustus gemiddeld 1400 lichtere vermogensdelicten per maand geregistreerd. Naast lichtere vermogensmisdrijven komen ook geweldsmisdrijven daar vaker voor in de zomer. In de zomer worden er ruim 400 vernielingen gedaan en komen er ruim 300 meldingen van geweldsmisdrijven binnen. 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714609953&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/beveland&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>