De flessen, hier nog in het atelier van Ramon de Nennie, zijn vanaf 5 september in de ZB te zien. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
De flessen, hier nog in het atelier van Ramon de Nennie, zijn vanaf 5 september in de ZB te zien. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

Verhalen van veteranen maken veel los bij jonge dichters

Door: Eugene de Kok Cultuur

MIDDELBURG - De herdenking en viering van 75 jaar bevrijding gaat zaterdag van start met een groots evenement in Terneuzen. Er is een stoet aan hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, er staat een vrijheidsboulevard, er is een vloot- en vliegparade en optredens van onder anderen Roel van Velzen en Maan. ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland werkt mee aan de opening door middel van een tentoonstelling en een grote dansvoorstelling.

Wie de dansvoorstelling wil zien moet op tijd naar Terneuzen komen.

Vrijheidsplein

Bijna 150 dansers van negen dansscholen in Zeeland treden op om 11.30 uur op het vrijheidsplein aan de Scheldeboulevard. Marjon van Grunsven heeft in opdracht van de stichting Danzee de choreografie gemaakt. “Dans leent zich bij uitstek om abstracte onderwerpen zoals vrede, vrijheid en vertrouwen in de toekomst uit te beelden. Bovendien stralen we verbinding uit door met zoveel man op te treden”, zegt Barbara Audenaert van de ZB.

Grootschalig

Van Grunsven heeft ervaring met grootschalige projecten. Ze is jarenlang artistiek directeur en choreograaf geweest bij Cirque du Soleil en heeft ook gewerkt voor de Efteling. Volgens Audenaert wilde ze graag meewerken, omdat ze zich verbonden voelt met het thema. “Het geeft ruimschoots aanleiding om al haar creativiteit en ervaring in te zetten met dansers uit heel Zeeland.” De dansvoorstelling is alleen te zien tijdens de start van het herdenkingsjaar. Een film van het optreden verschijnt later op de social media-kanalen van onder meer de ZB.

Manshoog

Waar de dansvoorstelling eenmalig is, is de tentoonstelling ‘Message in a bottle - Slag om de Schelde’ nog wel na zaterdag te zien. Vanaf donderdag 5 september staat en ligt er in het gebouw van de ZB aan de Kousteensedijk in Middelburg twaalf manshoge flessen waarin gedichten hangen. De gedichten zijn gemaakt door scholieren op middelbare scholen in Zeeland en gaan over het thema vrijheid.

Inzendingen

De jongeren hebben op school een workshop gehad van stadsdichter Anna de Bruyckere en schrijver Tanja Harpe en iemand van het programma ‘Veteraan in de klas’ kwam op bezoek. “Ik denk dat hun verhalen veel los hebben gemaakt”, zegt Pascal Elegeert van de ZB. “We hebben maar liefst 83 inzendingen ontvangen. Daar zijn we heel blij mee.”

Burgemeester

Een jury met burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg, Tanja Harpe, Hans Droppert van ‘Veteraan in de klas’, Anya Marinissen van de ZB en Josephine Scholten, die winnaar is van de regiofinale van de Kunstbende, heeft de twaalf beste gedichten geselecteerd. Deze komen in één van de flessen te hangen. “Kunstenaars Ramon de Nennie en Cor de Jonge zorgen dat de flessen er mooi uit komen te zien. De Middelburgse kunstenaars Bo de Jong, Petra Rouwendaal, Jeroen Kersouw, Ben Vranken, Paul de Ruiter en De Nennie zelf hebben er illustraties bij gemaakt.”

Publieksprijzen

Het is de bedoeling dat de tentoonstelling na september op reis gaat door Zeeland. De jury kiest uit de twaalf inzendingen de drie beste gedichten. Zij krijgen een prijs. Daarnaast mogen de makers zaterdag zelf op campagne in Terneuzen om mensen over te halen op hun gedicht te stemmen. De mensen kunnen dan stemmen. Er zijn namelijk ook nog publieksprijzen.

Gedeputeerde Harry van der Maas opent de tentoonstelling donderdag in de ZB. De flessen zijn zaterdag in Terneuzen te zien op het festivalterrein.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief