Het nieuwbouwcomplex De Henry en De Hoorn in Goes.
Het nieuwbouwcomplex De Henry en De Hoorn in Goes. Scherp Fotografie/De Kok Bouwgroep

'De Henry en de Hoorn is duurzame mix van huur- en koopwoningen'

Door: Britta Janssen Bedrijvig Nieuws

GOES – Op de voormalige locatie van de Keuringsdienst van Waren in Goes is, in opdracht van RWS partner in wonen, een NOM appartementencomplex (nul-op-de-meter) gerealiseerd. De Henry bestaat uit twintig nagenoeg zelfvoorzienende woningen voor huurders. De Hoorn, die traditioneel is ontwikkeld, biedt ruimte aan achttien koopappartementen. Het complex is onderdeel van de herstructurering van Goes-West. Daarbij worden vijfhonderd nieuwe woningen in diverse typen gebouwd en circa honderdzeventig RWS-woningen verbeterd.

In Goes-West staan rond de vijftienhonderd woningen, waarvan er veertig procent in bezit zijn van RWS partner in wonen. Er is een plan opgesteld met voorstellen voor sloop en nieuwbouw en voor verbetering van de wijk. RWS partner in wonen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. De woningcorporatie maakt bestaande woningen energiezuiniger door ze bijvoorbeeld extra te isoleren of door zonnepanelen aan te brengen. Bij nieuwbouwwoningen worden innovatieve technieken toegepast waarmee woningen worden verwarmd zonder het milieu te belasten.

Nul-op-de-meter
Een nul-op-de-meter-woning (nom-woning) is een woning die een zeer lage energievraag heeft door goede isolatie. Dit is ook het geval bij de Henry, waarbij de warmtevraag bovendien gereduceerd wordt door het pand te voorzien van een vergroot dakoppervlak met zonnepanelen. Daarnaast beschikt de Henry over een warmtepomp met bodemlussen. Maarten Sas, directeur RWS partner in wonen, noemt het appartementencomplex uniek in Zeeland. "Wij zijn actief op het gebied van nieuwe ontwikkelingen. De Henry wordt gekenmerkt door een heel duurzaam concept; NOM met gasloze opwekking. We hebben hiervoor samenwerking gezocht met De Kok Bouwgroep BV, omdat zij al bekend waren met dit concept. De koude- en warmteopslag gebeurt door middel van een warmtepomp met bodemlussen. Er wordt gebruik gemaakt van een gesloten bron, waarbij de verplaatsing van grondwater in de winter zorgt voor verwarming en in de zomer zorgt voor verkoeling van de woningen."

Uniek
Wat het project eveneens bijzonder maakt is de combinatie van duurzaam bouwen met sociale woningbouw. "Het complex kent een lange voorgeschiedenis", aldus Sas. "De hoofdvestiging van Zuidwester (zorgorganisatie, redactie), die begeleid-wonenprojecten voor mensen met een verstandelijke beperking ontwikkelt, zat al hier. Naast het realiseren van koopwoningen in de wijk is toen de bouw van huurappartementen voor deze doelgroep in het plan opgenomen. De tendens is dat mensen steeds langer thuis wonen. Het is een ouderwets beleid om bepaalde doelgroepen apart te huisvesten. Gebleken is dat mensen een beter leven hebben als ze in een wijk kunnen wonen. Randvoorwaarde is dan wel dat er voldoende begeleiding is. Dat is in de Henry zeker het geval. Omdat de economie enorm is aangetrokken zijn de koopappartementen in de Hoorn ook allemaal verkocht. Ik denk dat het appartementencomplex een goede, duurzame mix geworden is van huur- en koopwoningen. Het is bovendien erg mooi gelegen op een hoek met veel groen."

BIJDRAGE JESSICA ROVERS



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief