Afbeelding

Proef met nascheiding afval begint in al januari

Door: Britta Janssen Actueel

HEINKENSZAND - De gemeenten Reimerswaal, Borsele, Noord-Beveland en Terneuzen houden vanaf 1 januari een proef met nascheiding van afval.

Bij nascheiding hoeven inwoners plastic, metaal en drankenkartons niet meer apart weg te gooien, maar kunnen dit bij het restafval stoppen. Deze container wordt daarmee omgedoopt tot PMDplus-bak.

Plastic afval zijn bijvoorbeeld plastic flessen, folies en zakken. Voorbeelden van metalen verpakkingen zijn drinkblikjes, conservenblikken en deksels. Drankenkartons zijn bijvoorbeeld zuivel-, sap-, saus- en soeppakken.

De PMDplus-bak is verder voor het restafval (de plus) dat overblijft na het scheiden van herbruikbare stromen, zoals groente-, fruit- en tuinafval, papier en karton, glas, textiel en wat kan worden ingeleverd bij de milieustraat.

Eerder

Oorspronkelijk zou de proef later ingaan. 'Er is eerder ruimte ontstaan bij Afval Verwerking Rijnmond (AVR) en daardoor kan de pilot drie maanden eerder beginnen', aldus de vier gemeenten. Zij kiezen voor een proef met nascheiding, omdat AVR beschikt over de allernieuwste technieken om plastic, metaal en drankenkartons van restafval te scheiden. 'Er wordt zelfs op meerdere soorten plastic en kwaliteit gesorteerd. Dus dat maakt hergebruik nog beter mogelijk.'
De inwoners van de vier gemeenten worden binnenkort uitgebreid geïnformeerd over de proef.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief